Høns for begyndere - 5 overvejelser inden du får høns i haven

Høns for begyndere: 5 overvejelser du kan gøre dig, før du får høns i haven

Går du med overvejelser at få høns i haven? Det er faktisk mindre besværligt end man lige går og tror. Høns i haven kræver nemlig hverken den helt store pasning eller den helt store investering før man er godt i gang.

Spørger du os er det en af de bedste beslutninger, man kan tage for sig selv og sin familie. Ikke nok med at man tilføjer nogle søde kæledyr til familien – så får man også frisklagte æg fra høns, man ved har haft det bedste liv muligt. Og har man nogensinde fået frisklagte æg fra forkælede havehøns, ved man hvor specielt den helt orange æggeblomme tager sig ud.

Desuden er det en helt fantastisk oplevelse at kunne følge hønsenes hverdag i hønsegården eller haven. Det er noget, både store og små kan finde meget fornøjelse i. For der er rig læring i at passe høns for alle i familien!

Vi har samlet de vigtigste overvejelser her i dette blogindlæg efter selv at have haft fornøjelsen af høns i haven i mere end 35 år. 

Vi har her samlet fem overvejelser du kan gøre dig, inden du får høns i haven. Det er nemlig nemmere end du lige tror!

Hvad kræver det at have høns?

Høns er faktisk et helt utrolig let kæledyr at anskaffe sig. De kræver nemlig ikke det helt store udover et sikkert hjem og adgang til mad og rent drikkevand. Den daglige pasning kan klares på 5 minutter og som gave for din tid får du de mest fantastiske æg. En høne lægger ca. et æg om dagen og med et par høns i haven, har både dig og din familie lynhurtigt dækket jeres daglige æggebehov.

Når du skal starte med høns i haven, er der selvfølgelig et par ting, der skal være på plads. Du skal have et hønsehus, en hønsegård og styr på diverse udstyr. Og det kan heldigvis gøres på mange måder – fra den helt hjemmelavede løsning til at købe det hele klar til brug.

Du kan finde vores udvalg af hønsehuse, der bliver leveret til din dør og let samles her, men du kan også læse vores guide til at bygge dit eget hønsehus her. Vi har desuden alt i udstyr til dine høns – hvad end vi taler om foderautomater, økologisk hønsefoder eller dine høns’ nye favoritsnack. Hos Rosenbud finder du nemlig alt til forkælede høns i haven!

Husk at høns er sociale dyr og trives bedst i en flok på et par høns. I naturen vil en flok typisk består af en hane og 5-10 høns sammen med deres kyllinger. Man kan dog sagtens have færre høns, hvis havens størrelse ikke tillader flere. 3-4 høns vil helt sikkert både være hyggelige i de fleste haver – og give nok friske æg til dig og din familie. Hvorvidt en hane i hønseflokken er nødvendig, kan du læse meget mere om her.

Høns i haven - hvor meget plads skal høns i haven bruge?

Har du plads til høns i haven?

Det kan være forskelligt alt efter race hvor meget plads dine høns skal have. Men en god tommelfingerregel man kan bruge er, at dine høns skal have 0,5 kvm pr. høne i hønsehuset og gerne 2-3 kvm pr. høne i hønsegården. Det er dog altid at foretrække, at dine høns får så meget plads i hønsegården som muligt, hvis de kun skal gå i denne.

Derfor kan det være en god løsning at tænke din haves størrelse ind i tankerne om, hvor mange høns du ønsker at holde. For med tre høns, kan du nemmere nøjes med en hønsegård på 15 kvm, hvor dine høns har rig mulighed for at gå rundt og rode i jorden uden at føle sig begrænset. Det giver også dig gladere høns.

Vi har selv valgt at gå med den løsning at bygge en større hønsegård på ca. 25-30 kvm til vores fem høns, som de går i hele foråret og sommeren, hvor der er mange afgrøder, vi ikke ønsker hønsene kommer i. Når efteråret så kommer, lader vi hønsene gå frit i hele haven, som selvfølgelig er indhegnet. Før har hønsene også været vant til at gå fuldstændig frit i haven, derfor var hønsegårdens størrelse ikke helt så vigtig.  

Hvor meget tid skal du bruge på dine høns? 

De daglige opgaver består af at sikre, at dine høns både har adgang til rent drikkevand og foder samt indsamling af æg. Dette kan klares på få minutter og jo mere du er inde i rutinerne, jo hurtigere kan du sikkert få det klaret. Det er desuden nogle opgaver, som er super hyggeligt at gøre med de mindste i familien.

Hvis du ønsker nogle foder- og vandautomater som kræver lidt mindre opmærksomhed, så har vi et stort udvalg af smarte løsninger. Find dem her. 

Da de daglige opgaver er så minimale, er høns desuden utroligt nemme at få passet. Hvis du blot kan få din nabo forbi en gang om dagen for at tjekke op på hønsenes forhold, kan du i stedet forkæle hønsepasseren med friske, nylagte æg.

Desuden skal der naturligvis muges ud i hønsehuset efter behov. Det kan variere meget, hvor ofte det er nødvendigt. Men det er selvfølgelig vigtigt, at man giver sine høns et rent og tørt hønsehus. Så slipper man også for alt for mange kampe med lopper og andet utøj. 

Husk at hønsemøg er fantastisk gødning til havens planter – så selv arbejdet med at muge ud i hønsehuset kan have sine fordele.

Hvad er reglerne for høns, hvor du bor?

Hvis du drømmer om at have høns i haven, er det selvfølgelig vigtigt at du kender reglerne. Reglerne for hønsehold er normalt underlagt den lokale lovgivning og du kan derfor finde gældende regler hos kommunen. Dette er især gældende, hvis du bor i byzone. Derfor er det altid godt at undersøge reglerne, inden man når at investere i både hønsehus, udstyr og høns.

Det er selvfølgelig altid en god idé at have omtanke for dine naboer – især hvis man gerne vil lokke dem til at kigge til hønsene, når man selv skal på ferie. Så vend eventuelt tankerne om dine idéer om hønsehold med naboer, så I har forståelse for hinanden.

Hvad koster det at holde høns i haven? Rosenbud.dk

Hvad koster det at holde høns?

Hvad det koster at holde høns i haven kommer an på mange ting – og nok også om hvor meget du er villig til at bygge selv. 

Det koster selvfølgelig penge at anlægge et hønsehus og hønsegård samt at indkøbe diverse udstyr. Men til gengæld kan man også vælge at købe god kvalitet, som derved holder i mange år ude i fremtiden og man derfor kun skal anse dem som engangsudgifter.

Vi har et ultraholdbart hønsehus, Duplex, i HPL-laminat, som bliver leveret fragtfrit foran din hoveddør og som alle kan samle uden problemer til 7.950 kr. Det er den lette løsning, hvor du får den bedste kvalitet uden selv at skulle kaste dig ud i brædder og skruer.

Når det kommer til udstyr til hønsene, finder du et stort udvalg lige her på Rosenbud. Du kan købe en 5 L foderautomat i genbrugsplast til blot 99 kr. eller gå med en praktisk løsning, som er vores spildfrie foderautomat til 419 kr.

Ønsker man lidt af det ekstra, som gør det ekstra sjovt at have høns kan du f.eks. købe de fineste farvede æggebakker til dine æg eller måske nænsomt tørrede melorme, som meget hurtigt bliver dine høns’ yndlingssnack. Vi sælger også 100% økologisk hønsefoder i fem varianter til de ekstra forkælede høns.

Det vi ønsker at fortælle er, at man kan holde høns i alle prislejer alt efter hvor meget man ønsker at gøre ud af det. Det vi ved med sikkerhed er, at man kommer til at holde af de små væsner der render rundt ude i ens have og pludselig elsker man at købe sig fattig i snacks og alt det nyeste udstyr. Sådan har vi det i hvert fald selv!

Vil du blive endnu klogere på hønsehold, kan du finde alle vores artikler her!