Guldrandet Wyandot - bliv klogere på hønseracen her

Wyandot | De smukke og omgængelige havehøns

Wyandot som havehøns er nok især kendt for deres smukke ydre og deres rolige natur. De er nemlig nogle utroligt søde høns, som kan passe i de fleste haver. 

  • Wyandotter er en klassisk mellem-stor race, hvor hanerne kan komme op og veje 3,8 kg og hønerne 3 kg
  • Deres mest kendte farvevariationer, guldrandede og sølvrandede giver dem et smukt og varieret udseende i forhold til andre racer
  • De har en rosekam, hvilket vil sige en flad og bred kamp, der gør dem mindre udsat for frostskader i koldere klima
  • Wyandotter er runde og kompakte bygget med brede skuldre og en kort ryg

Har du Wyandot høns? Så se vores smukke plakat i det fineste kunsttryk her.

Historien om Wyandotter

Wyandotte-høns er en ældgammel hønserace med en interessant og rig historie. Deres oprindelse kan spores tilbage til USA i midten af det 19. århundrede. Navnet "Wyandotte" blev valgt for at ære Wyandot-stammen i Ohio, hvor racen først blev udviklet. De er resultatet af krydsninger mellem forskellige hønseracer som Brahma, Spangled Hamburgs og andre. Wyandotter blev hurtigt populære på grund af deres flotte ydre og gode æglægningsevner. De har en robust kropsbygning, tæt fjerdragt og kompakt størrelse, hvilket gør dem til en alsidig og elsket race blandt hønseholdere over hele verdenen. 

Temperamentet hos de rolige og smukke Wyandotter

Wyandotter er generelt kendt for deres venlige og rolige temperament, hvilket gør dem til gode havehøns. De er tamme og lette at håndtere, hvilket gør dem velegnede til børnefamilier og nybegyndere inden for hønsehold. Deres rolige natur gør dem også gode til at have sammen med andre hønseracer i en flok, da de sjældent er aggressive eller skaber problemer.

Hvad angår deres æglægningsevner, er Wyandotter også gode æglæggere. De lægger typisk store brune æg, og mange hønseholdere roser dem for deres pålidelige æglægning og gode ægproduktion. Æggenes antal kan variere lidt afhængigt af individuelle høns, men det er helt normalt at Wyandotter lægger op mod 220 æg om året.

På grund af deres venlige temperament, gode æglægningsevner og smukke udseende er Wyandotte-høns en populær og alsidig hønserace, der passer godt til både gårdbrug og havehønsehold.

Varianter af Wyandotter

Wyandotter kommer ligesom de fleste hønseracer i en række af forskellige farver. De mest populære er nok de guldrandede og sølvrandede, som man oftest støder på. Men de kan også finde i sort, blå og hvide. 

Wyandotter kommer også i en dværg-race, hvor de typiske kendetegn består - bare i mindre høns.

Vægt

  • Hane op til 3,8 kg og høner op til 3 kg
  • En dværg-wyandot hane vejer ca. 1000 gram og dværghønen 900 gram

Æg

Som nævnt ovenover er Wyandotter gode æglæggere, hvor man kan forvente omkring 220 æg om året. De lægger fine lysebrune æg.

  • Æggene vejer ca. 55 gram
  • Dværgæg vejer ca. 40 gram

Wyandot som havehøns