Blodmider på høns - bekæmp dem uden gift

Blodmider på høns | Sådan bekæmper du de frygtede blodmider

Blodmider, kalkben og lus er alle hønseejeres skræk og de sidste års varme somre samt de ikke specielt kolde vintre, har givet de små bæster gode betingelser for at formere sig og plage vores høns.

Her vil vi gerne komme ind på. hvordan man kan slippe af med de små kræ på en naturlig og biologisk måde. 

Rovmider kommer i et rør sammen med en lille madpakke, klar til brug

Blodmider skal tages alvorligt, de suger blod fra hønsene og hvis de får lov at formere sig uhæmmet, kan det medføre svækkelse i flokken. Skrukhøns der vil forlade reden og æglægning der ophører, er nogle af de gener, der er ved at have blodmider i hønsehuset. Små nye kyllinger kan have svært ved at overleve et stort angreb i hønsehuset.

Blodmider er små blodsugende parasitter med 8 ben, de har en temmelig stor krop og har en rød eller mørkegrå farve. De er svære at se med det blotte øje.


Blodmidens livscyklus

Hønseblodmidens livscyklus

Blodmidens liv kan opdeles i 5 faser: æg, larver, 2 nymfe og et voksens stadie.

Den ideelle temperatur for udvikling af blodmider er 27 grader C og fugtige omgivelser, men de kan trives og formere sig, når temperaturen er over 15 grader i hønsehuset. Blodmider lever ca. 30 dage. De levende mider tåler ikke over 40 grader eller under 3 grader i mere end 8 dage eller at luftfugtigheden kommer under 30%. Derfor kan man være heldig at slippe af med blodmiderne, når vi har en lang række rigtig kolde vinterdage.

Blodmidernes æg kan sagtens overleve op til 2 år og desværre tåler de også frost. Æggene klækkes ved de rigtige temperaturer og luftfugtighed, og som regel opnår vores hønsehuse de ideelle betingelser om sommeren, til udklækning af æg. Når ægget klækkes, kommer der en lille larve, som ikke kan suge blod og kun kan bevæge sig over korte afstande. Disse larver er meget små og farveløse og derfor meget svære at se med det blotte øje.

Efter 2 døgn som larve, udvikles en nymfe med hård hud. Denne fase strækker sig over 5-10 dage og i denne fase begynder blodmiden at suge blod og så får blodmiderne den røde farve, som gør det lettere for os at se dem.

Næste udviklingstrin, hvor blodmiderne gror fra nymfe til voksent individ, er for blodmidenymferne et kritisk stadie, så mens de udvikler sig til voksne blodmider, vil de gemme sig, da deres mobilitet er ringe og de derfor er de lette ofre for rovmider. De voksne blodmider kan formere sig og lægge æg. Hanmiderne er ca. 3 gange mindre end hunmiderne, men begge suger blod.

En hunblodmide kun suge blod svarende til sin egen vægt 15 gange og en hunblodmide kan blive til 250 millioner blodmider på 12 uger.

Blodmiderne kommer frem i mørket fra deres skjulesteder og vil kravle op på de sovende høns for at suge blod. Når det bliver lyst, vil blodmiderne igen gemme sig i mørke revner eller i redekasser og bundlag. Blodmiderne lægger æg på mørke og fugtige steder og cyklus starter forfra. Blodmider kan formere sig meget hurtigt, hvis de rigtige betingelser er tilstede og blodmider er ikke bare til gene for høns og kyllinger.

Et massivt angreb kan føre til manglende ægproduktion, blodplettede æg og dødsfald i hønseflokken og da blodmider jo suger blod, kan de også overføre smitsomme sygdomme mellem deres værter. Blodmider kan forsøge at suge blod fra mennesker, hvilket kan give kløe og udslet og enkelte mennesker kan få alvorlige allergiske reaktioner af blodmidebid.


Kilder: Videncenter for Landbrug, Refona, Stormøllen, 16. august 2015

Har du fået blodmider i dit hønsehus?

Der er en let måde at tjekke, om du har fået blodmider i dit hønsehus. Du kan nemlig tjekke det ved at tørre en siddepind af med en fugtig klud - bliver den rød, har du fået blodmider i hønsehuset.

Så er der kun en vej - tøm huset for alt løst inventar, vask det i varmt sæbevand og skyl og lade det tørre, meget gerne i sollys. Hønsehuset skal også have en omgang med vand og sæbe, bedst er det hvis huset kan skilles ad og dele vaskes hver for sig. Lad det hele tørre.

Har du et træhus, kan du forsigtigt med en ukrudtsbrænder svitse svært tilgængelige steder i det fugtige hus. Når alt er tørt, fyldes op med vanligt rede- og bundmateriale og så sættes der rovmider ind, hæng evt. en lille boks op med dem tæt på siddepinde og drys dem i redekasser.

Du kan også bruge tæt sammenrullet bølgepap og hænge det op i nærheden af hønsenes sovesteder, næste dag kan du forsigtigt tage rullen ned og tjekke for blodmider. Blodmiderne gemmer sig om dagen og vil søge ly i bølgepappet. Jeg har kendt en mand som konstant holdt bestanden af blodmider nedeved hjælp af den metode.

Se Rosenbuds udvalg af hønsehuse


Blodmider kan ikke overleve frostvejr, men det kan dine høns

Så tænk forebyggende om vinteren, får vi udsigt til en god frostperiode, er det en god ide at ordne hønsehus som ovenstående og lad endelig huset få frost bagefter. Desværre kan æg fra blodmider overleve frostvejr, så næste forår må der tænkes forebyggende, hvis et massivt angreb ikke skal opstå igen.


Rovmider er biologisk bekæmpelse til din hønsegård

Til bekæmpelse af blodmider, er rovmider et godt giftfrit valg. Rovmider kræver varme for at trives, men det gør blodmiderne også, så de har samme vækstbetingelser og derfor velegnede til at bekæmpelse. Du kan bestille rovmider lige her.

 

rovmider til bekæmpelse af blodmider på høns

Bestil rovmider i abonnement her


Der skal bruges ca. 1000 rovmider pr m2 hønsehus og redekasser, hvis du vil forebygge et angreb. Har du fået blodmider i hønsehuset anbefaler jeg, at du bruger 2500 – 5000 rovmider pr m2.

Ved et 6 måneders abonnement får du 6 leveringer af 10.000 rovmider hver 4. uge, det burde være nok til at holde dit hønsehus blodmidefrit over sommeren og samtidig sparer du på fragtprisen.

Køb rovmider her - både i abonnement og som enkeltkøb

Har du brugt kemiske insektmidler, Diatomé jord eller siliciumpudder før rovmiderne sættes ud, bliver resultatet ikke effektivt - rovmider er jo også følsomme over for kemi.

Rovmider er levende dyr og de kommer i et paprør med mad til et par dage, så vil du opnå det bedste resultat, skal de drysses ud i hønsehuset ved modtagelsen.

Alle dyr, der færdes frit ude, vil få utøj al forskellig slags, det kan ikke undgås. Men vi kan holde det nede ved at holde vores høns omgivelser rene og give dem mulighed for støvbade, enten mange steder eller ved at skifte støvbadet jævnligt. Almindelig tør havejord er det bedste til støvbade, vil man gøre det helt frit for evt. skadedyr, kan man bage jorden i en ovn ved 100 grader i ca. 20 minutter, eller til at jorden er gennemvarmet, til over 40 C men pas på, det skal køle af før det bruges :-)

I Danmark får vi da heldigvis vinter og det utøj, der lever i vores hønsehuse, kan ikke tåle en god frostfyldt vinter, det vil minimere mange af de små skadedyr, der plager vores høns.

Blodmider, kalkben og lus er de mest forekommende utøj, som du finder hos høns. Vil du blive klogere på det, så kan du eventuelt læse lidt om kalkben og sår på fjerkræ eller læse hvordan du spotter lus på høns.