indretning af en hønsegård

Indretning af hønsegård

En hønsegård bør indrettes efter hvordan høns skal bruge den. Der er stor forskel på om hønsegården bare skal bruges morgen og aften eller om hønsene skal tilbringe hele dagen i gården. Det er godt at overveje hvordan indretning af hønsegården skal være inden man får høns.


Hvis du vil lukke dine høns ud i haven hver dag fra hønsehuset, behøver din hønsegård ikke være større end ca 1x2 m pr. høne og du kan nøjes med at begrænse deres færden med et flytbart hønsenet. Holder du dine høns i gården hele dagen, skal du regne med større areal, regler for fritgående høns er 2x2 m pr høne, mere kan være godt. Høns som lever i hønsegård skal altid have mulighed for beskæftigelse. De kan af ren kedsomhed finde på at pille fjer af hinanden og det der er værre, læs herunder også gerne om hanens betydning i hønseflokken.


Du kan finde et udvalg af forskellige muligheder for at aktivere din høns.


FODRING I HØNSEGÅRDEN

Hvis du vil fodre dine dyr i hønsegården, er det et lovkrav, at din hønsegård skal være overdækket, så vilde fugle ikke kan komme ind. Du kan med fordel opsætte spildfrie foderautomater og drikkespande under tag.

udvalg af foder og vandautomater hos rosenbud.dk


HEGN OMKRING HØNSEGÅRDEN

Der skal være et hønsehegn omkring en hønsegård, så man har et afgrænset område, hvor ens høns trygt og godt kan være.


BUNDLAG I HØNSEGÅRDEN

Høns behøver ikke specielt bundlag i hønsegården, hvis det er tørt, men bliver det vådt og pløret, kan man lægge et underlag ud. Grus er nemt at gøre rent og hvis underlaget er af grus kan det hurtigt rives, så klatter og andet kan fjernes. Der kan også bruges træflis i hønsegården, det giver hønse masser af beskæftigelse og de kan bruge dagen på at lede efter kryb og andet lækkert i flisen. Træflis nedbrydes hurtigt i en hønsegård og man skal ofte tilføre nyt.

RÆVE I HØNSEGÅRDEN

Bor man i et område med mange ræve, er det en god ide at sikre sin hønsegård mest muligt. Ræve er snu og sult gør dem til effektive jægere, både under jorden og i højden.

  • Man kan grave hønsenet ned eller lægge fliser rundt om hønsegården, det vil forhindre ræven i at grave sig ind under hegnet.
  • Man kan overdække med net, så ræven ikke kan klatre op og ind i hønsegården.
  • Man kan opsætte lys, der tænder ved bevægelse. gerne flere steder, det skræmmer ræven, når der pludselig tændes lys forskellige steder.
  • Man kan sætte en strømførende tråd rundt om hønsegården 10 og 30 cm over jorden. Her skal bruges en strømgiver og almindelig hegnstråd.