hønseæg der er lige ved at klækkes

Udrugning af kyllinger | Vores bedste tips

Udrugning af kyllinger kan nogle gange virke lidt uoverskueligt - især hvis man skal i gang for første gang. Derfor vil vi gerne komme med de bedste tips til udrugning af kyllinger - hvad end du har en skrukhøne eller skal forsøge dig med en rugemaskine. 

Fra naturens side er det oplagt at gå med en skrukhøne, der udruger æggene selv. De fleste høns er nemlig fra naturens side gode mødre og de vil passe godt på både æg og de små kyllinger.

Har man lyst til at følge hele processen med udrugning af kyllinger, eller har børn der gerne vil være med, kan udrugning i en rugemaskine være et godt alternativ, når det kommer til opdræt af kyllinger. Det er desuden en enormt sjov, spændende og lærerig proces for både store og små. 

I dette blogindlæg har vi samlet de bedste tips og tricks til en vellykket udrugning af kyllinger – erfaringer samlet igennem mere end 30 år med høns i haven.

Hos Rosenbud finder du et stort udvalg af hønseting, hvad enten du vælger at bruge en rugemaskine eller en skrukhøne. 

Find alle produkter til kyllinger her

 hvordan udruger man kyllinger?

Indsamling af rugeæg

I naturen vil hønen finde et godt sted, skjult og i sikkerhed for rovdyr. Her vil hun så lægge et æg hver dag, indtil der er 10-14 æg.

Man kan derfor godt indsamle rugeæg fra egne høns eller købe befrugtede æg. Det er dog bedst at bruge æg, som ikke er mere end 3 uger gamle.

På et tidspunkt begynder hønen stabilt at ligge på reden for at udruge kyllingerne.


Se en hønserede i hækken
Hønserede i hækken

Opbevaring af rugeæg

Rugeæg kan opbevares i op til 3 uger, men tænk på at efterligne naturen mest muligt. Hønen vil jo hver gang hun lægger sig, skubbe lidt til de æg, der allerede er lagt. Derfor er det vigtigt at man vender/triller æg, forsigtigt hver dag i opbevaringsperioden.

Man skal desuden huske at samle æg ind hver dag for at sikre sig, at det er nye æg.

Vask ikke æggene, det vil ødelægge den bakteriehæmmende hinde, der er på æggene. Der er i naturen ingen æg, der står oprejst, som i en æggebakke, men en ren og ny æggebakke kan bruges til opbevaring, da den jo lukker lys ude, når den er lukket, men vær forsigtig og rolig, når æg vendes.

Æggebakker til opbevaring af æg

Køb fødevaregodkendte æggebakker i flere farver, og få god rabat ved køb af mere end 40 stks.

En kurv eller kasse er også et fint sted at opbevarer æg. Tænk på at der skal være mørkt og en nogenlunde stabil temperatur, maks. 17-20 grader C.

Skrukhøne med æg

Skrukhøne

Er du så heldig at få en høne skruk, kan du med forsigtighed liste æg ind under hende. Husk at tage de æg væk, som hun eventuelt ligger på.

Det er nemmest at skifte æg under en skrukhøne, når hun sover om natten. Ved at lægge alle æg ind under skrukhønen, på en gang, får du klækket kyllingerne indenfor 1-3 døgn, når rugetiden er slut.

Kendetegn ved en skrukhøne

Du ved, du har en skrukhøne, når hun ligger stabilt på reden. Hun kurrer og ordet skruk kommer fra den lyd hønen siger, når den ligger på reden.

En skrukhøne, der er begyndt at ruge, forlader reden ca 1 gang i døgnet for at spise og drikke samt besørge. En skrukhønes klatter kan være så store som bordtennisbolde. Giv hende fred og ro og afskærm hende, så de andre høns ikke kan lægge nye æg i reden.

Det er ikke nødvendigt at "servere mad på sengen". Hønen skal jo ud og klatte, strække ben og soignere sig, og ved den lejlighed spiser og drikker hun også.

Lyden fra en skrukhøne med æg og kyllinger, under udrugning af kyllinger.

Behøver jeg en skrukhøne for at få kyllinger?

Høns bliver skrukke - det betyder at deres hormoner fortæller dem, at det er tid at ruge kyllinger. Det er bare ikke altid, at vores høns bliver skrukke, når vi gerne vil have udruget kyllinger, og fordi en høne skal være ca. 20 uger gammel før den begynder at lægge æg, er det klart en fordel, at den er kommet godt i gang med æglægningen inden sensommeren begynder, ellers får man ikke ret mange æg hele vinteren.

Mange er bekymrede for, at opdræt af kyllinger og udrugning i rugemaskine er svært, men der findes mange gode rugemaskiner på markedet, der nemt og pålideligt kan klare opgaven. Der findes maskiner med manuel vending, hvilket betyder at man skal huske at trille æggene dagligt en til flere gange, så her vil jeg helt klart anbefale at man køber en med automatisk vending. Æggene skal vendes, fordi en høne altid vil flytte lidt på sig og sine æg, mens hun ruger. Vendes æg ikke, kan kyllingen blive deform inde i ægget og sikkert ikke klækkes.


Udrugning i rugemaskine – sådan gør du

Det er vigtigt at du kan aflæse temperatur i din rugemaskine og som begynder kan det være en hjælp at have et hygrometer til at aflæse luftfugtigheden i maskinen.

hygrometer til rugemaskine
      Køb et hygrometer.

Tænd rugemaskinen et par dage før æggene lægges i. Du skal indstille maskinen, så den holder en stabil temperatur på 38 grader Celsius eller 100 grader Fahrenheit. Med fordel kan et hygrometer, der måler fugtighed lægges i maskinen.

Der er mange teorier omkring fugtighed i maskinen. Jeg har haft gode resultater med ca. 30-40 % fugtighed i rugetiden og så hæve de til 60-70 de sidste døgn før klækning.

Det bedste man kan gøre er, at holde kontinuerligt øje med processen, så man sikre at både temperaturen og luftfugtigheden forbliver stabil ved udrugning af æg. Desuden er det en stor hjælp at investere i en fuldautomatisk rugemaskine, som sørger for æggene bliver vendt og drejet, som det sker i naturen.


Rugemaskine til 22 æg
1999,-

Vil du blive klogere på rugemaskiner, kan du læse meget mere her. Vores udvalg af rugemaskiner udvikler sig desuden i løbet af foråret. Men vores primære fokus er på rugemaskiner, som er passende for en almindelig familie at bruge – og ligeså brugervenlig. Hvad end man er nybegynder eller erfaren.

Kyllinger fra æg - rugemaskine

Når æggene klækkes

Når hønen eller maskinen har ruget i ca. 21 dage, klækkes kyllingerne. De første æg klækkes måske allerede på 20. dagen og de sidste på 22. dagen.

Skrukhønen forlader ikke reden før alle æg er klækket, og er der æg tilbage i reden, når hønen går ud med kyllingerne, er det sikkert fordi de er ubefrugtede eller gået til undervejs. De æg bør fjernes, da hønen vil søge tilbage til reden for natten, med sine kyllinger.

I rugemaskinen kan du følge hele processen, fra de første pip fra æggene til den lille kylling har fået hakket hul og arbejdet sig ud af skallen. Det er en oplevelse man bør unde sig selv, se med på videoen her.

I rugemaskinen skal man stoppe den automatisk trillen 3 dage før forventet klækning og kyllingerne skal blive i maskinen til de er tørre.

Herefter kan man flytte kyllingerne fra maskinen over i en egnet kasse med en varmelampe, så de kan holde varmen. 

Er der uklækkede æg efter 3 dage fra de første kyllinger kom, er de sidste æg nok ikke befrugtede eller gået til, så de skal fjernes.

Udrugning af kyllinger derhjemme

Nu er du klar til at udruge dine egne kyllinger

Udrugning af kyllinger er nemt og ligetil, og vi tror på at alle kan kaste sig over projektet og få succes med det. Når først æggene er klækket om man har en række søde små kyllinger, er det altså det hele værd. 

Vil du blive klogere på hønsehold? Så har vi nogle andre blogindlæg, som måske kunne være spændende for dig at læse!

Så let er det at bruge en rugemaskine | Plan for opdræt af egne kyllinger | Hvordan sætter man kyllinger og høns sammen | Hvordan lærer en kylling at spise?

Ellers kan du finde alle vores gode tips og råd til høns i haven her: Gode råd til høns i haven.

 Besøg vores webshop og se det store udvalg til hønsehold i haven