foto viser kyllinger, der er ude for første gang i deres børnehave

Hvordan lærer en kylling at spise?

Kyllinger er altid en oplevelse for store som små mennesker og en oplagt mulighed for at lære sine børn eller børnebørn om hvordan en lille kylling bliver til en stor æglæggende høne eller en flot hane.

En kylling klækker på ca 21 døgn og når den kommer ud af ægget har den en lille madpakke med inde i maven, så den ikke behøver mad de første 24 timer.
Det er vældig praktisk, da selv en høne ikke kan få alle æg til at klække samtidig.

Så har du skrukhøne, så lad hende tage ansvaret for hvornår de skal spise og ruger du i rugemaskine, så vent med at tage kyllingerne ud af rugemaskinen før deres dun er tørre.

I naturen vil en høne tage sine små kyllinger med på tur og finde mad til dem, det foder, der er for stort vil hun forsøge at findele, så de små kan spise det.

Har du selv lavet kyllinger er det vigtigt at du forsøger at efterligne hønemors adfærd, du må have findelt foder og forsøge at tilbyde dine kyllinger det på samme måde som en høne.

Hver gang en høne finder noget lækkert foder til de små, vil hun hakke det i småstykker, tage det op og "kaste" det ned på jorden igen, det er signal til kyllingerne om, at her er mad og at det kan spises.
Er du hønemor må du igen efterligne, det gør du nemt ved med 2 fingre at løfte foderet op fra foderbakken og lade det dale ned igen, så tager du og klikker forsigtigt med en negl ned i bakken og kyllingerne forstår hurtigt hvad du mener.
Det samme gentages med vandautomaten.
Heldigvis er kyllinger lærenemme og har først en i flokken lært at spise og drikke, vil alle de andre følge efter.

Der er mange muligheder for mad til kyllinger, men tænk på at foder til stuefugle som kanariefugle og undulater, ikke er underlagt de samme krav til lødighed som foder til høns og kyllinger.
Så det er min anbefaling udelukkende at benytte foder beregnet på høns og kyllinger.

Du kan vælge fuldfoder til høns og så give det en tur med stavblenderen, så det findeles eller du kan købet et specielt fuldfoder til kyllinger.
Som supplement kan der gives fint revet gulerod, fint hakkede hårdkogte æg, godkendte melorme i små stykker, fintklippet græs. Kan det gro i vores haver og spises af mennesker, kan det også gives til kyllinger.

Frisk vand og rent foder i den rette størrelse og dine kyllinger vil vokse op som sunde individer.