Dansk Landhøns - racebeskrivelse hos Rosenbud

Danske Landhøns | De danske nationalhøns

Danske Landhøns er den eneste hønserace med oprindelse i Danmark. Det er en mindre race, som er stabile æglæggere og har en fin bred krop i en mindre størrelse.

  • Danske Landhøns er okay som æglæggere med omkring 150 æg om året
  • Det er en mindre race, hvor haner vejer op til 2 kg og hønerne op til 1,75 kg
  • En meget gammel race med rødder tilbage til for over 2500 år siden

Historien om Danske Landhøns – den eneste hønserace fra Danmark

Danske Landhøns er den eneste race, som har oprindelse i Danmark. Det er en meget gammel race, som har rødder tilbage hos nogle af de første høns, der er fundet i Danmark. Helt frem til 1800-tallet var Danske Landhøns faktisk de eneste høns, man kendte her i Danmark. Herefter begyndte man at få nye racer fra især asien, som var meget større end den danske landhøne – og derfor især interessante at bruge som æglæggere. Siden 1879 har der været fastsat kendetegn fra racen og man har på den måde beskyttet dens udseende og særpræg uden indblanding fra andre racer.

I dag finder man kun Danske Landhøns hos hobbyavlere og ingen steder i industrien, hvor mere moderne racer er fremavlet til at være endnu dygtigere produktionsdyr. Det betyder dog ikke, at Danske Landhøns ikke er stabile æglæggere. De lægger omkring 240 æg om året.

Danske Landhøns er kendetegnet ved en mindre krop uden at de er spinkle. De er hårdføre og modstandsdygtige overfor sygdomme – og så passer de naturligvis godt ind i det klima vi har her i Danmark.

Temperamentet hos de Danske Landhøns

Danske Landhøns er en hårdfør dansk race, som passer godt ind i de danske haver. Det er mindre høns, så de kræver måske ikke helt så meget plads som store høns. De trives dog godt som mange andre høns med god plads, da de elsker at gå rundt og skrabe i jorden. Så har de mulighed for det frit i en have, har man nogle glade høns.

Danske Landhøns har en tendens til at være flyvske, så de kan godt kræve en højere indhegning end andre høns. Det er især takket være deres størrelse, som gør dem lettere – og derved til bedre flyvere.

Det er desuden en livlig race, som måske er en smule mindre tam end andre racer, man kan vælge.

Farvevarianter af Danske Landhøns

I Danmark er der anerkendt 9 forskellige farvevarianter af Danske Landhøns; brune, sølvhalsede, hvide, sorte, gule, gråstribet, sort sølvhalset, sort guldhalset og blå guldhalset. Dem man typisk ser, er den brune variant.

Vægt
Det er en mindre race og kommer også i en dværg-variant.

  • Hane op til 2 kg og høner op til 1,75 kg.
  • Dværg hane 800 g og dværghøner 700 g.

Æg
Danske Landhøns er fine æglæggere med omkring 150 æg om året og de lægger hvide æg. De kan godt være glade for at ruge på æg – især om foråret. De er gode kyllingemødre.

  • Æggene vejer ca. 50-60 gram
  • Dværg-æg 30 gram