Barnevelder høns - læs om hønseracen hos Rosenbud

Barnevelder | De hollandske høns med brune æg

Barnevelders er måske ikke de mest kendte af hønseracerne – men det er egentlig synd. Denne hollandske hønseracer er utroligt gode havehøns og så lægger de smukke mørkebrune æg.

  • En mellemstørrelse race på omkring 2-3,5 kg.
  • Findes i et væld af smukke farver og varianter
  • En rolig og omgængelige race der er dårlige til at flyve
  • Stabile æglæggere med 170-200 æg om året, dog senere om at komme i gang med æglægningen end andre racer

Historien om Barnevelder høns

Barnevelder høns stammer fra Holland, netop fra byen Barneveld. Deres historier går tilbage til ca. 1865, hvor lokale hollændere blandede mere eksotiske racer som Cochins og Brahma med lokale racer for at få chokoladebrune æg, som dengang ligesom i dag, var meget populære. 

Barnevelder høns havde ikke en lige så defineret farve eller udseende som mange andre racer, men i 1921 blev der sat en standard for racen. Men i dag kan du stadig finde rigtig mange farver og varianter af de søde Barnevelder høns.

I dag ser man oftest Barnvelder i Europa, men de er ikke så udbredte som mange andre populære racer. 

Barnevelder høns er en mellemstørrelse race, hvor hanerne vejer omkringer omkring 3-3,5 kg og høner på 2-2,5 kg. Det er en god robust race i det danske klima, da de stammer fra Holland og derfor altid har været vant til nordeuropæiske vejrforhold.

Temperamentet hos de fine Barnevelder høns

Får du en Barnevelder i din hønseflok, får du en utroligt sød høne. De er rolige, udadvendte og nysgerrige. Alt det der gør det skønt at have høns i haven. De kan desuden blive ret gode venner med deres ejere og kan derfor være nogle skønne familiehøns, hvor både store og små får lov at klappe og røre ved.

De er fine til at give æg, dog ikke de allermest producerende racer. Men du kan roligt forvente 3-4 æg om ugen og cirka 170-200 æg om året. Æggene er mellem til store i størrelsen og kommer i forskellige farver af brun. De er lidt længere om at blive klar til at lægge æg og du kan forvente de først går i gang, når de er omkring 8-10 måneder.

Racen er utrolig omgængelig og rolig - og det vil derfor sjældent være dem, der skaber problemer i hønsegården. Men det kan være et problem at blande racen med mere skrappe racer (f.eks. Rhode Island Red), da de tit vil blive ofre for mere aggressive høns i flokken. 

Farvevarianter af Barnevelder høns

Som nævnt ovenfor kan man finde Barnevelder i et utal af farver og mønstre, hvilket også giver racen noget charme. Du kan bl.a. finde dem i hvid, sort, sølvrandet, blå dobbeltrander, blå splash, brunrandet og den avancerede sølv-sorte dobbeltrandede. 

Den mest almindelige og anerkendte farvevariant på tværs af verden er den dobbeltrandede brune, næsten kastanjefarvede høne. 

Vægt
Det er en mellemstor race med en kompakt krop og bred ryg. De har korte vinger for deres størrelse, hvilket ikke gør dem gode til at flyve.

  • Hane op til 3,5 kg og høner op til 2,5kg.

Æg
Barnevelder høns er stabile æglæggere med omkring 170-200 æg om året. Æggene er mellemstore og kommer i forskellige varianter af brun. 

  • Æggene vejer ca. 55-60 gram

Hønseracen Barnevelder