Isa Brown hønserace - læs om racen her

Isa Brown | Super æglæggeren

Isa Brown er kendt for deres super æglægningsevner, så er du på jagt efter en race, der giver masser af æg, har du måske fundet den her. Isa Brown er desuden en god begyndervenlig hønserace, som langt de fleste vil have gode oplevelser med.

  • En mellemstørrelse race på omkring 2,5 - 3 kg
  • Super æglæggere med op til 350 æg om året
  • Lægger flotte, store brune æg

Historien om Isa Brown høns

Isa Brown høns er en nyere race, faktisk en hybridrace fra Frankrig. Racen blev skabt i 1978 med det formål at skabe en super æglæggende race. Forældreracerne til Isa Brown er en velholdt hemmelighed, men mange tænker at der let kunne være en relation til Rhode Island Red, som også er gode æglæggere. Deres historik gør, at Isa Browns ikke er anerkendt som en hønserace i mange lande. Men det gør dem jo ikke mindre gode til at være havehøns.

Isa Browns kommer i en række farver i familien af rød og brun. De kan svinge mellem kastanjebrun, honning til mere rødlige farver. Fællesnævnerne for racen er dog, at de har en enkelt kam som er skarp rød. De har desuden ben uden fjer.

Isa Brown høns er en mellemstor race, hvor hanerne vejer omkring 3 kg og hønerne en smule mindre på 2,5 kg. De er en god robust race i vores klima, da de kommer fra Frankrig og er vant til nordeuropæiske vejrforhold. 

Deres levealder er en smule kortere end andre hønseracer – og man skal regne med en levetid på 2-4 år. Da de er skabt til at være æglæggere, tager det hårdere på deres kroppe og derfor falder deres gennemsnitslevealder. Man kan dog sagtens være heldig at have dem i mange flere år.

Temperamentet hos de Isa Brown høns

Isa Browns er søde og omgængelige høns - især hvis de omgås deres egen race. Overfor visse andre hønseracer kan de godt være lidt skrappe, så man kan med fordel have udelukkende Isa Browns sammen. Men der er intet der viser, at Isa Browns skulle have mere temperament end andre racer – og mange har stor glæde af dem i deres haver.

De er som nævnt ovenfor super æglæggere og man kan forvente helt op til 350 æg om året og ca. 6 æg om ugen. Æggene er mellem til store og har en fin brun farve. De plejer at gå i gang med æglægningen ved omkring 24 uger.

Isa Browns er ikke fremavlet til at være specielt skrukke, så det er ikke sikkert at man vil have succes hvis man ønsker at udruge sine egne æg. 

Farvevarianter af Isa Browns

Isa Browns kommer i brunlige og rødlige farver, som nævnt ovenfor. Farverne kan svinge en smule – men alle indenfor racen vil være rødlige eller brunlige.

Vægt
Det er en mellemstor race. 

  • Hane op til 3 kg og høner op til 2,5 kg.

Æg
Isa Browns høns er gode æglæggere med helt op til 350 æg om året. Æggene er mellemstore til store og er brune.

  • Æggene vejer ca. 55-60 gram

Isa Brown - bliv klogere på hønseracen her