aeg i mange farver, hvor kommer de fra

Æg i farver, hvor kommer de fra

Vi er mange der gerne vil have æg i mange forskellige farver, men hvordan finder du de forskellige racer med de farvede æg og hvad er en grønlægger egentlig?

Turkise æg

Leder du efter racer der lægger turkise æg, skal du have en Araucana, en Engelsk Araucana (EA), Isbar eller Creme Legbar.
smukke turkise æg

 

Araucana er oprindeligt fra Sydamerika og Creme Legbar er udviklet i England i 1930'erne. Isbar er en svensk race udviklet i 1960'erne. Alle er godkendte racer og kendetegnes ved at være leveringsdygtige i smukke turkisfarvede æg. Creme Legbar og Isbar har kønsvisende kyllinger, det betyder at der er forskel på farvetegningen på hane og høne kyllinger, de første dage efter klækning.

 

 

 

Mørkebrune æg

Vil du gerne have mørkebrune æg, skal du gå efter racen Maran, Barnewelder eller Welsumer. 

mørkebrune æg fra hønseracen MaranDe lægger alle mørkebrune æg, men farven kan variere fra mørkebrun til mørk chokoladebrun.

Farvevariationer skyldes, i modsætning til de turkise æg, at farven først lægges på skallen til sidst i dannelsen. Du kan læse mere om tilblivelsen af et æg i mit blogindlæg "Lidt om æg og holdbarhed". Derfor spiller kost og jordbundsforhold ind i farven og intensiteten af farven på de mørkebrune æg .

Hvide æg

Der er mange der mener at at rigtigt hønseæg, skal være kridhvidt og af racer, der lægger hvide æg er der Italienere, danske landhøns og Luttehøns.

helt hvide æg

Alle æggeskaller er lavet af kalk og de hvide æggeskaller mangler pigment, deraf den klare hvide farve. Det er simpelthen manglen på farve, der gør æggene helt hvide.
De fleste racer der lægger hvide æg er meget flyvske og svære at holde inde bagved et hegn.

 

Æggefarver i mange nuancer

æg i mange farver

Der mange andre æggefarver, fra de sart pink over alle grønne nuancer til de meget mørke æggeskaller og der er flere der forsøger sig med krydsninger af de forskellige racer, for at opnå nye smukke farver på æggeskallerne.
Det er et stort avlsarbejde at fremavle en stabil æggefarve og de fleste høns i handlen er første generations krydsninger, som ikke er stabile at avle videre på, hvis det er farven på æggeskallen, der er vigtig.

Kært barn har mange navne og fantasien har ingen grænser for nye navne  til de mange krydsninger.

De populæreste er Grønlægger, Grünlegger, Sort Skovhøne, Olivenlægger.
Det er endnu ikke lykkes at fremavle en høne der stabilt lægger lyserøde æg. I dag er det tilfældigheder i generne og omgivelserne, der gør at en høne af og til lægger et lyserødt æg.

Men jeg tror vi kan se frem til stabile racer, der lægger æg i alle farver.