Æg uden PFAS - høns i haven - Rosenbud

Undgå unødvendig kemi i dine egne æg

Sådan kan du undgå unødvendig kemi i økologiske æg

Det er kommet frem, at der desværre er fundet et højt indhold af PFAS i økologiske æg, som du kan købe i supermarkedet. DTU Fødevareinstituttet er kommet frem til, at det højst sandsynligt er det fiskemel, der bliver brugt i den økologiske industri.

PFAS er flourstoffer, som er vand-, fedt- og smudsafvisende og kan blandt andet være brugt i fødevareemballage, maling og kosmetik (Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fluorstoffer_i_foedevarer.aspx). Det er forureningen fra disse stoffer, vi begynder at finde i fødevarer som blandt andet økologiske æg, fisk og grøntsager.

Faktisk er indholdet af PFAS så højt i økologiske æg, at børn har en reel risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.

Børn er de mest udsatte for PFAS gennem økologiske æg

Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, har fastsat en tolerable ugentlig indtag af fire specifikke PFAS (PFOA, PFNA, PFHxS og PFOS) til 4,4 nanogram pr. kilo kropsvægt pr. uge.

Derfor kan børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen få for mange uønskede PFAS stoffer.

Når man først har PFAS i kroppen, kan der gå op til 3-7 år før stofkoncentrationen er halveret i kroppen.

Kilde: https://www.food.dtu.dk/nyheder/pfas-fundet-i-oekologiske-aeg?id=b711b58b-c876-4318-9521-fcbee2b670a2 

Sådan kan du undgå unødvendig kemi i dine egne æg

Hos Rosenbud sælger vi 100% økologisk foder til dine høns – uden fiskemel, som højst sandsynligt er grunden til det høje indhold af PFAS i økologiske æg. Derved kan du gøre dit for at undgå PFAS i dine egne æg ved at være opmærksom på det foder, du vælger at bruge.

Desuden er der mange andre gode grunde til at give dine høns i haven økologisk foder, blandt andet at du giver dine høns et nærende og naturligt foder fremstillet udelukkende af økologiske produkter og uden brug af genmodificerede afgrøder og kunstige farvestoffer.

Hønsefoder uden fiskemel og soja

Økologisk Farmermix uden soja
Fra 129,-

Økologisk kyllingefoder uden fiskemel
Økologisk Kyllingefoder
Fra 139,-
 Økologisk fuldfoder til høns uden fiskemel
Økologiske Æglægningspellets
Fra 109,-

Økologisk hønsekorn til høns
Økologisk hønsekorn
Fra 109,-

Før har det måske også været vanskeligt at fodre økologisk, da det krævede at man købte mange forskellige sække med enkelte kornsorter i 20 kgs sække.

Hos Rosenbud sælger vi vores foderblandinger i praktiske 4 kg og 12,5 kg – så du både slipper for at skulle blande selv og have mange store sække stående.

Du finder 5 forskellige blandinger af økologisk hønsefoder hos Rosenbud – alle uden fiskemel. Se udvalget her.

Skift foder for at slippe for PFAS

DTU Fødevareinstituttet har heldigvis fundet frem til, at man ved at skifte foder kan halvere indholdet af PFAS i æg på bare 4-7 dage. Derfor vil man hurtigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene blot ved at skifte foder.

Er du ny til høns i haven?

Ønsker du at undgå unødvendige mængder af PFAS i dine æg? Så er det faktisk ret ligetil at få høns i baghaven. Her hos Rosenbud har vi specialiseret os i produkter til havehøns. Du kan blive klogere på nogle emner her:

Skal du have høns i haven for første gang?

Lidt om æg og holdbarhed

Populære hønseracer

Gode råd til høns i haven

Regler for høns i haven