blog med viden om æg

Lidt om æg og holdbarhed

Har du nogensinde tænkt over, hvordan et æg bliver til?

Faktisk er det en længere proces, der kan tage mellem 24 til 26 timer. 

Ægget kan deles op i flere bestanddele og hver del dannes i forskellige områder af hønens indre.

Æggeblommen dannes først og bliver befrugtet, hvis der er en hane i flokken.

Så dannes æggehviden, der er en blanding af proteiner, vand og mineraler, faktisk er der to slags æggehvide.

Den tykke som dannes rundt om blommen og en tyndere hvide yderst ved æggeskallen.

Kalazastrengen hedder den lille snor, der holder æggeblommen fast i midten af ægget.

Rundt om blommen og æggehviden dannes der 2 membraner, der skal beskytte ægget.
Den membran nærmest æggehviden, har til formål at beskytte ægget, mens den nærmest skallen regulerer fugtigheden inde i ægget og forhindre bakterier i at trænge ind i ægget.

Vi kender alle til hvor svært det er at pille kogte nylagte æg, det er netop på grund af den stærke ydre hinde.

Skallen er lavet af kalk og har yderst et tyndt vokslag, der er stærkt basisk og som forhindrer bakterier i at trænge ind i skallen.
Det er derfor en dårlig ide at vaske æg før opbevaring, da den bakteriehæmmende vokshinde så vaskes af og der er fri passage ind i ægget for bakterier.

Det er en længere proces din høne går igennem hver dag - og derfor kan du opleve, at dine høns lægger æg hen over hele dagen, i stedet for på et fast tidspunkt.


Hvor længe kan et æg holde sig frisk?

Æg har næsten ubegrænset holdbarhed, men der er nogle forholdsregler, der skal huskes.

  • Vask aldrig dine æg
  • Opbevar æg tørt og køligt
  • Opbevar aldrig sammen med stærkt lugtende varer
  • Opbevar æg på højkant
  • Æg bør vendes hver uge
  • Ved langtidsopbevaring, bør kun helt rene æg gemmes
  • Ved korttidsopbevaring, kan små urenheder slibes af med fint sandpapir

Hvis du vil tjekke friskheden på dine æg, kan du lægge dem i et glas vand, hvis ægget lægger sig på bunden af glasset på siden, har du et helt frisk æg.

Synker ægget og stiller sig med bunden opad, er det på tide at få ægget brugt.

Flyder ægget rundt i overfladen er den bakteriehæmmende vokshinde brudt, og der er trængt luft og måske bakterier ind i ægget, så det bør ikke spises.

Kontroller friskheden på æg ved denne simple vandtest

Hvordan opbevares æg på bedste måde?

Heldigvis findes der ikke et konkret svar på det spørgsmål.

Nogle mennesker opbevarer deres æg på køkkenbordet, andre i køleskabet  og nogen har et spisekammer.
Så hvad er den bedste måde at opbevare æg på?

Fødevarestyrelsen anbefaler at æg opbevares ved 12 grader og at de skal holdes rene, tørre og fri fra fremmed lugt. De skal holdes væk fra sollys og skal de sælges videre, må de ikke vaskes eller være mere end 21 dage fra lægning.

Men alle os andre, der har havehøns for at få friske æg, vi kan heldigvis selv bestemme.

Så hos mig står æggene fremme på køkkenbordet i min æggekarrusel, så kan jeg nemlig dagligt nyde synet af alle mine flotte æg i mange farver. Da jeg ikke har flere æg end vi kan spise op på 14 dage, har jeg aldrig haft problemer med holdbarheden.

Eggskelter - æggekarrusel

 

Der er dog fortællinger om holdbarhed på op til flere måneder, bare æggene har stået køligt og er blevet vendt.

For altid at kunne hente friske rene æg, sørger jeg for at mine redekasser er rene og fyldt med frisk hø og krydderurter, så kan jeg nemlig altid hente lækre æg.

Du kan få flere fif til rene æg her .