Hvordan holder jeg mine æg rene?

Hvordan holder jeg mine æg rene?

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - mine æg er snavsede, må jeg vaske dem?

De fleste af os har havehøns, for at få friske æg af egen avl, men nogle gange kan det være lidt af en udfordring at kunne hente rene friske æg i redekasserne. Læs med her hvad jeg gør, for at kunne hente smukke rene æg hver dag.

I Danmark er det ikke tilladt at vaske æg, der skal sælges, fordi det bryder den naturlige antibakterielle hinde, der er udenpå skallen og gør æggets indhold modtagelig for bakterier udefra.

Det kan til tider være en udfordring at holde høns og æg rene.  Snavsede mudrede æg er bestemt ikke nogen appetitvækker, så hvad kan man gøre?

Det vigtigste er at holde redekasserne rene. Har du høns der har fået forkærlighed for at sove i redekasserne, så prøv at få dem til at stoppe. Fyld dine redekasser med blødt materiale, det kan være hø, halm eller måske spåner. Brug et sugende materiale i hønsehuset, så eventuelt mudder og snavs opsuges inden hønen når redekassen. Hold hønsegården tør, især omkring indgangen til deres hønsehus.

En ny metode er at lægge tørrede boghvedeskaller i redekasserne, så synker æggene ned i boghveden og bliver ikke så let snavsede af den næste høne.

Får du alligevel snavsede æg med ind fra hønsehuset, kan de forsigtigt slibes med sandpapir eller en blid skuresvamp. Jeg plejer altid at bruge snavsede rengjorte æg som hårdkogte æg og de rene æg til blødkogte æg og anden madlavning, hvor ægget skal slås ud, og jeg opbevarer dem hver for sig.

Har du en høne som har fået den dårlige vane at sove i redekassen, kan du spærre redekassen af, når hønsene har lagt dagens æg, men så skal du jo også huske at fjerne afspærringen næste morgen.

Smukke rene æg i flere farver
Flotte æg fortjener smukke nye æggebakker og de kan købes lige her

Fik du også læst mit seneste brevkasseindlæg om "hvorfor slås mine høns?", hvor jeg forklarer om den naturlige hakkeorden, som der er hos høns.

Har du spørgsmål til dit hønsehold, så skriv endelig til vpo@rosenbud.dk