Hvorfor har min høne sår på ryggen?

Hvorfor har min høne sår på ryggen?

"Min høne ser forfærdelig ud, den har knækkede fjer og små sår på ryggen, hvad er der galt?”

Høns og alle andre dyr i det fri opfatter foråret som tiden hvor næste generation skal laves. Hvis du har en hane i flokken, har du sikkert lagt mærke til, at han er meget aktiv og opmærksom på, at hele hønseflokken er omkring ham - der skulle jo nødig komme andre gener ind.

Det er både godt og skidt med en meget forårskåd og viril hane. Det gode er, at han passer på hønsene med næb og klør. Jeg har selv oplevet, at min hane forsvarer sin flok mod en sulten ræv. Jeg tror ikke, at han havde vundet, hvis ikke jeg havde hørt al postyret og var kommet farende ud, men det var da et frygtløst initiativ, og han slap med at miste sin flotte hale til ræven, men den voksede jo ud igen.

Det mindre gode er, at han parrer sig med hønsene hele tiden, og har du kun en lille flok, kan de stakkels høns hurtigt blive meget slidte på ryg og nakke. Ja, de kan blive helt nøgne og mangler de først fjer, har de ingen beskyttelse mod hanens klør, og så kan de få rifter og nogle gange dybe sår. Det værste er, at de andre høns ikke kan lade være med at pirke i hønens bare hud og så er det stor sandsynlighed for, at der kan gå betændelse i såret.

Hvad kan man så gøre?
1. Man kan slutte med at holde hane, men så har hønsene ikke nogen til at holde orden i flokken.
2. Man kan isolere den skadede høne, men det er bare ikke altid lige heldigt, da hun så mister sin plads i hierarkiet.
3. Man kan forebygge ved at give sine høns et dækken på.

Hønsedækken findes i flere størrelser og varianter

Hold altid øje med dine høns, men især om foråret er det vigtigt, for små skader kan hurtigt udvikle sig til dybe betændte sår, og så er der kun dyrlæge eller aflivning som valgmulighed. Forebyggelse er altid det bedste, så her hos mig får hønsene dækkener på om dagen som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Rosenbud får sine hønsedækkener syet i England af Denise, som gennem mange år har leveret fugledækkener til forskellige dyreopdrættere. Dækken til høns findes som standard i 3 størrelser. Du kan læse mere om hvilken størrelse du bør vælge, og du får en vejledning for vedligehold og anvendelse på dansk med dit dækken. Er du mere til spræl og farver, er der enkelte unikke hønsedækkener.