Hvorfor slås mine høns?

Hvorfor slås mine høns?

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Mine høns slås - hvorfor er de uvenner?


Hakkeorden er blandt os mennesker et grimt ord med undertrykkende betydning. I en hønseflok har ordet en helt anden betydning.

I 1921 udgav den norske zoolog Thorleif Schjelderup-Ebbe en afhandling om en hønseflok, han havde studeret og som beviste en organiseret socialstruktur i form af rang- eller hakkeorden. Det var ham, der kom på ordet hakkeorden, og han var den første, der beviste at dyr kan have en social rangorden.

Men hvad betyder det så med denne hakkeorden?
Hønsene opretholder ro og orden i flokken ved, at hanen altid er den øverste i hierarkiet. Er der ingen hane, vil en høne indtage pladsen.

Ranghøne nr. 1 (eller hanen) vil altid være den, der får først - de bedste sovepladser, den bedste mad osv. Hun opretholder sin plads ved at have en høne 2 under sig, som hun alene har lov at hakke på.

Høne 2 har en høne under sig - høne 3 som hun så hakker efter. Høne 1 har retten til at hakke efter både høne 2 og høne 3 og høne 4 kan hakkes af alle over hende. En underliggende høne vil aldrig hakke efter en høne højere oppe i hierarkiet, og sådan finder hver høne sin plads.

Det kan skabe kaos, hvis en ny høne pludselig kommer ind i flokken og hun har måske været højt oppe i hierarkiet i sin gamle hønseflok. Hun vil blive betragtet indtrængende, og der vil blive en puffen og hakken indtil hun finder sin plads og der igen kommer ro i flokken. Det kan godt gå ret drabeligt for sig, og der er mange forskellige anbefalinger til, hvordan høns kan føres sammen uden for meget uro og ballade.

Jeg har selv god erfaring med at have et lille hus med hønsegård i hønsegården, hvor den nye høne så bor i en uges tid. Jeg lukker dem så sammen om natten, ved at placere hønen mellem de andre høns på siddepinden, når alle er faldet til ro og sover.

Det går som regel godt, og næste morgen har hun accepteret sin plads i sin nye flok og skulle der være optræk til ballade, får hønen en uge mere i separat hønsehus og gård i hønsegården, og de andre høns bliver sammen med hende i den store hønsegård. Derefter har jeg aldrig oplevet problemer med sammenføring af høns.

Det værste man kan gøre er at blande sig i striden om hakkeordenen - det trækker bare rangfordelingen ud. Er der er for megen strid, kan en løsning dog være at lade førehønen gå i buret i hønsegården et par dage, så kan resten af flokken få tid til at fordele rangen blandt sig, men det bør være en absolut nødløsning. Høns er nu engang bedst til selv at bestemme den slags.


Vores havehøns lever et privilegeret liv, og som hønseejer sørger vi for, at der er mad nok til alle, sovepinde til alle osv. Derfor vil selv den høne der er allernederst i hierarkiet aldrig lide nød, så lad bare hønsenes naturlige instinkter råde, for du kan ikke ændre dem alligevel, men du kan lære at forstå dine høns bedre, ved at finde ud af hvilken rang den enkelte høne har i flokken.

aktivering af høns med foderspiral


Du skal også huske at give hønsene nogle udfordringer, især hvis de tilbringer meget tid i hønsegården. En foderspiral giver meget aktivitet, hønsene kan bruge timer på at pille en majskolbe, spise et æble eller nippe til et salathoved og du slipper for at have foderrester på jorden. Du kan også vælge en snackdispenser, fyldt med lækre hønsesnacks

Hæng foderspiralen op i en velegnet foderstander.

 

Besøg vores webshop