Har høns også brug for støvbad om vinteren?

Har høns også brug for støvbad om vinteren?

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Behøver mine høns at støvbade om vinteren? Der er jo ikke meget utøj, der kan overleve i kulden.

Høns elsker at støvbade, hvilke jo hurtigt kan ses, når man ser en høne hygge sig i en solstribe med løs jord. Men hvad så når vinteren er over os? Vi bor i et land med meget afvekslende vintervejr, hvor vi tit oplever både store mængder sne, hård frost, meget regn og tøvejr hen over vinteren.

Støvbadning er også en meget vigtig del af hønens fjerpleje, og det er en absolut vigtig del af hønens eget forsvar mod utøj. Så høns har brug for støvbade hele året og også om vinteren.

Den danske vinter er både våd og kold, og hønsene kan have svært at finde egnede steder i haven til støvbadning, og det er ikke er godt, at de bader samme sted altid, fordi lus, mider og andet kryb bare vil blive i støvbadet og givet videre til næste høne, der tager et støvbad. Permanente støvbade kræver udskiftning af jord jævnligt, mindst en gang pr. uge for en flok, hvis de alle bruger samme sted.

 For nogle år siden fandt jeg på at lave et transportabelt støvbad, og jeg fandt en gammel plast-sengeskuffe med låg, gjorde den ren og fyldte noget tør priklejord i, som jeg havde stående fra foråret.
Nu har jeg altid et tørt sted de kan støvbade, og om sommeren lægger jeg bare låget på om natten. Om vinteren, forår og efterår bærer jeg det ind i fyrrummet - så har damerne også mulighed for et lunt spabad hver morgen. Det er let at flytte rundt med, let at holde rent og let at udskifte jorden, og den brugte jord kommer jeg i min kompost.

Et andet relevant spørgsmål, som jeg ofte får er fryser mine høns i deres hønsehus? Læs mine indlæg om emnerne og bliv klogere på hvordan du gør dine høns klar til vinterperioden.


Har du også noget du undrer dig over, så husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk.