Hurtig levering på 1-2 hverdage | 4,9/5 på Trustpilot (+1000 anmeldelser) | Kontakt os på 61 13 90 00 | Fragt fra 49,- | Gratis afhentning muligt
foto viser lus og luseæg på en høne

Hvordan ser man, at der er lus i hønseflokken?

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Jeg tror mine høns har lus, men hvordan finder jeg ud af det?

Høns kan få flere forskellige slags lus, men den mest almene er fjerlus. Det er en art lus, der lever hele sit liv på hønen, og den lever i ca 3 uger og smitter ved nærkontakt eller ved brug af samme støvbad over længere tid.

Lus vil altid være tilstede, hvis din flok går i haven og som regel er det nok at tilbyde dine høns mange støvbade med ny tør jord. Det vil holde bestanden af lus på et minimum.

Men har din høne følgende symptomer:

  • der kommer færre æg
  • knækkede fjer og overdreven fjerpudsning
  • samlinger af luseæg ved bunden af fjerskaftet, ses bedst omkring kloakken. Farven er som regel grå eller hvid.

Så har din høne nok lus, tag hønen op og undersøg den, ved forsigtigt at kigge på huden, hvor fjer vokser ud. Det er lettest at se omkring kloakken.

lus på en hoene

 

 

Fotoet viser luseæg der er klistret fast tæt på huden. Her er der varmt og tilpas fugtigt for et luseæg til at klække.


 

 

Hvis din høne er hårdt angrebet kan du måske få øje på små lus, der myldrer rundt, og kan du se levende lus, er der mange og hønen bør isoleres i et rent hus, tilbydes støvbade, der skiftes dagligt og holdes der i min. 3 uger som er lusenes livscyklus.

Det gælder for alt utøj på høns, både blodmider, kalkben og lus - det er bedre at forebygge end helbrede. Læs evt. lidt om blodmider, hvor du også får gode råd til forebyggelse m.m.

Jeg er ikke tilhænger af kemiske behandlingsformer, da jeg holder høns for de sunde æg og det gode kød og årene har lært mig, at jævnlig rengøring og udskiftning af rede- og bundmateriale i hønsehuset og masser af støvbadepladser rundt om i haven holder antallet af lus nede. Hvis du vil bruge medicinsk bekæmpelse, vil jeg anbefale at kontakte en dyrlæge med forstand på høns. Jeg har lavet en liste takket være jeres hjælp her med dyrelæger, der behandler høns her.

Så forebyg utøj på høns

  • sæt aldrig nye dyr ind i din flok, før du har undersøgt dem
  • lad dit hønsehus få frost - det dræber meget kryb
  • jævnlig rengøring og udskiftning af bund- og redemateriale
  • mange steder med støvbadning

Du kan eventuelt bruge en biologisk lusespray fremstillet af

6 cl (0,6 dl) kogt afkølet vand
10 dråber lavendel
10 dråber rosmarin
Blandes i en sprayflaske og rystes godt og sprayes på hønsene under vinger og omkring gumpen, bruges daglig til lusene er væk eller som forebyggende.
lusekur til hoens med urter 

Du kan også give en urtekur i deres drikkevand, som gør at lusene ikke bider hønsene.
Køb det her 

KAN HØNSELUS LEVE PÅ MENNESKER?

Nej for modsat menneskelus lever fjerkræslus på fjer og fjerkræhud. Hønselus kan ikke formere sig på mennesker, men hønselus kan bide og efterlade kløende røde mærker. Så tag ekstra forholdsregler ved undersøgelse af hønsene og brug handsker, en langærmet skjorte, støvler og bukser, når du tager det store gennemsyn af hele flokken eller de nyankomne for utøj.

Har du ikke lus, men måske blodmider, så læs videre her