Byg dit eget hønsehus, læs mere om hvordan du bygger dit eget hønsehus

Byg dit eget hønsehus

Vil du bygge dit eget hønsehus?

Beslutningen er taget, der skal nye beboere i haven. En dejlig hønseflok der kan levere friske æg og spise al det grønne ukrudt der vokser i haven.

Spørgsmålet er så, om det skal være et lille hønsehus man kan købe eller om det skal være selvbyg. Det afhænger selvfølgelig af kunnen, lyst og tid, hvis du vælger at bygge hønsehuset selv.

Færdige hønsehuse fra NewAgePet
Færdige hønsehuse i samlesæt, her et Jumba og et Tana hus

Hvordan kommer man igang med at bygge sit eget hønsehus?

Jeg har haft mange forskellige hønsehuse i mit liv og bruger jeg ikke de færdigbyggede huse, har et hønsehus altid været min favorit.

For mange år siden fandt jeg en bog der hedder "Høns til husbehov" af Andrew Singer. Den bog bar mig godt igennem de første år med høns og jeg kan kun anbefale, at den lånes på biblioteket, desværre trykkes bogen ikke mere.

I bogen er der en prototype på et hønsehus, som let kan bygges og størrelsen kan man selv bestemme.

Tegning over et selvbygget hønsehus
Tegning fra bogen "Høns til husbehov"
Rammerne opbygges af 1,5 x 1.5" træ.  Beklædningen kan enten være vandfast krydsfiner eller hvis det skal være fint, brædder med fjer og not.
Husets længde er afhængig af hvor mange høns der skal bo der og hvor mange redekasser der skal være plads til i hønsehuset. 2 redekasser til 4 høns, 3 redekasser til 8 høns og 4  til 12 høns.

 Mit eget selvbyggede hønsehus med 2 redekasser

Det her hønsehus udmærker sig ved at have tremmer i stedet for gulv. tremmerne fungere som siddepinde og nattens klatter falder ned på jorden under hønsehuset. Hønseklatterne kan så nemt rives væk hver morgen. 

Det her hus er beregnet til at stå i en rævesikker hønsegård, hvis ikke huset sættes i en rævesikker gård, vil jeg anbefale at det lukkes på siderne ned mod jorden, enten med kraftig voliere net eller med plader, så en sulten ræv ikke fristes til at forsøge at pille høns mellem ribberne.

Huset kan også udstyres med automatik til at åbne og lukke for hønsene. 
En Chickenguard Combi er med selvlåsende låge og automatik og der medfølger en tegning til hvordan du skal lave indgangshullet i hønsehuset.

Hvis du søger efter mere inspiration kan jeg anbefale bogen "Byg et Hønsehus"

Bog med inspiration til at bygge et hoensehus
God fornøjelse