10 sjove ting om høns du ikke vidste - Rosenbud

10 (nye) ting du måske ikke vidste om høns

Her hos Rosenbud er der vist ingen tvivl om, hvor meget vi holder af vores skønne havehøns. De bidrager nemlig med så meget mere end bare friske æg! Derfor har vi her samlet 10 nye sjove facts om høns – har du ikke læst de 10 første facts, kan du finde dem her.

1. Høns kan genopbygge deres hørelse, så den altid er 100%

Når man ikke er verdens største og farligste dyr, har man desværre en masse naturlige fjender! Derfor har høns udviklet deres hørelse i sådan en grad, at de kan genkende hvilken retning lyden kom fra – og udpege indenfor få meter hvor netop lyden kom fra. Det betyder også, at hørelsen på høns er en essentiel del af deres overlevelse og derfor kan høns der begynder at miste hørelsen genopbygge celler og genskabe deres egen hørelse. Smart!

2. Der er mere end 25 milliarder høns på jorden

Der er kun 7,7 milliarder mennesker på jorden – det vil sige, at der er tre gange flere høns på jorden end mennesker. Og bare i USA bliver der produceret mere end 50 milliarder æg om året! Vi er ikke de eneste, der er vilde med æg! 

3. Høns er klogere end man lige tror!

Høns har lidt et ry for en ”kyllingehjerne”, men det er faktisk ikke rigtigt! Høns har en generel forståelse for former, såsom kasser og cirkler, som børn mellem 1 og 3 år har svært ved at forstå. Selv nyudklækkede kyllinger har en fundamental forståelse for ting, som babyer under 7 måneder slet ikke forstår. Har man høns, ved man nok også godt hvor enormt gode de er til at gøre deres ejere opmærksom på, at nu er de altså klar til at få dagens mad serveret! Så vær ikke bange for at give noget aktivering til din høns - de elsker det.

Man skal bare huske ikke at sammenligne høns med voksne mennesker – det vil selvfølgelig være snyd. Vi har jo lidt en fordel i at være mange gange større end en høne! 

Høns kan også drømme - sjove facts om høns

4. Høns kan også drømme!

Om hvad tør vi ikke tale om… Men høns har også perioder med REM søvn – præcis som os mennesker og det er her høns kan drømme. Måske drømmer de om de dagens fangst i haven eller måske om deres yndlingssnacks

5. En hønemor er en rigtig… hønemor

En hønemor er noget af det mest moderlige, man kan finde. Hun vil både passe og pleje sine små kyllinger – og bliver også selv påvirket, hvis kyllingerne ikke har det godt. Det kan ses ved at hønemorens hjerte vil slå hurtigere og hun vil tale endnu mere til de små i en presset situation. En hønemor passer selvfølgelig på sine kyllinger mod rovdyr og kulde, men sørger også for at lære dem alt det de har brug for at vide om livet som høne. Faktisk begynder hønemor allerede at kommunikere med sine små kyllinger mens de stadig er inde i ægget.

6. En hønemor vender sine æg 50 gange om dagen

Det er et hårdt job at udruge kyllinger! Faktisk vender en hønemor sine æg cirka 50 gange om dagen, mens hun ruger. Det gør hun for at give fosteret de bedste muligheder for at udvikle sig naturligt inde i skallen. 

7. Høns har 30 forskellige stemmer

Eller høns kan i hvert fald kommunikere med ca. 30 forskellige vokaliseringer, som kan sættes sammen til en hønes kommunikation. Faktisk kan man lære sine høns’ ord at kende, hvis man lytter godt efter og forbinder dem med den aktivitet, der udløser den bestemte vokalisering. 

Hønemor med kyllinger - sjove facts om høns

8. Der er over 300 forskellige hønseracer

Der er hundredvis af forskellige hønseracer og ingen har helt tal på hvor mange, der egentlig findes. Det skyldes måske at mange racer kan være meget lokale – og høns findes jo i alle egne af verden, og derfor findes der naturligvis helt ufatteligt mange racer.

9. Høns blev gjort til husdyr for mere end 8000 år siden

Høns har faktisk været en fast del af menneskers liv i mere end 8000 år! Der er arkæologiske udgravninger, der viser at de første høns blev en del af husdyr i sydøst Asien for 8000 år siden og spredte sig så til Kina og Indien cirka 2000 år senere. I Danmark har høns dog ”kun” været en del af husholdningen i 2000 år.

10. Dine høns vil bare virkelig gerne være deres egen høne eller hane

Jeg tror de fleste af os, der har høns, har oplevet deres personligheder. Nogle er mere tilbagetrukne – og nogle har lyst til at blive bedste venner med deres ejere. Nogle kan være mere skrappe, andre er søde og rare i flokken. Men det skønne er at kunne se deres unikke personligheder komme frem – præcis som vi også holder af med andre kæledyr som hunde og katte. Det er netop derfor, at det med høns i haven kan meget mere end bare at give friske æg!

Elsker du også dine høns i haven? Så har Rosenbud alt til forkælede høns.
Se vores store udvalg her!