Fritgående høns - må mine høns gå frit i haven?

Kan mine høns gå frit i haven? Her er vores bedste tips til fritgående høns

At have fritgående høns i haven kan være en fantastisk måde at opnå en mere bæredygtig livstil og øge ens egen selvforsyning. For hvem drømmer ikke om friske æg hver eneste dag? Men inden du vælger om dine høns skal gå frit i haven, er der nogle vigtige overvejelser du kan gøre dig.

For det første bør du undersøge de lokale love og regler for at sikre, at du overholder alle de relevante bestemmelser. Der kan også være regler fra din boligforening eller kommunen, der skal overholdes. Nogle områder tillader ikke høns at gå frit, eller der kan være bestemmelser om antallet af høns eller krav til deres indhegning.

Det er også vigtigt at overveje, om din have er egnet til at have høns gå frit. Høns kræver plads til at vandre rundt og grave i jorden. Hvis deres område i f.eks. en hønsegård er for småt, kan hønsene blive stressede og du kan få problemer med utøj som blodmider og lus. Ønsker du at blive klogere på hvor meget plads egentlig har brug for, kan du læse mere her. 

Hvad er fordelene ved fritgående høns i haven?

Der er mange fordele ved at have fritgående høns i din have. En af de største fordele er, at hønsene kan give dig friske og sunde æg hver dag. Der er intet bedre end et friskt æg med en helt orange blomme – dem ser man som regel kun hos høns, der får lov til at komme frit ud i haven, hvor de kan rode i jorden efter føde. Høns kan også være gode til at bekæmpe skadedyr i din have, da de spiser snegle og ukrudt. Hønsenes afføring kan også bruges som gødning til din have. Hønsemøg er faktisk helt perfekt til at gøde dine bede med!

Desuden er det ret skønt at lade sine høns gå mere frit i haven, da de både får mere motion og derved en sundere hverdag og sundere æg – men de får også bugt med snegle æg (også de forbistrede dræbersnegle!) og gøder samtidig jorden med deres afføring.  

Høns i haven - de bedste tips

Hvis din have ikke er indhegnet, er der nogle relativt nemme løsninger for at holde dine høns, hvor du ønsker dem. Blandt andet et flytbart hønsehegn, som findes i både 25 og 50 meter, som du nemt kan flytte rundt og lade dine høns gå i et større område af haven. På den måde giver du dine høns en større frihed end hønsegården, men uden at lade dem gå helt frit. 

Ved at lade dine høns få mere plads ved at gå frit i haven fremfor i en hønsegård, kan det også hjælpe med at minimere utøj på hønsene som f.eks. blodmider og lus, da hønsene har mere plads til at bevæge sig på og derved får utøjet ikke så meget mulighed for formere sig. Er problemerne med blodmider allerede opstået, er der heldigvis råd for det – endda på en naturlig og bæredygtig måde! Læs mere om rovmider mod blodmider her.

Ulemperne ved fritgående høns

Selvom der er mange fordele ved at have fritgående høns i din have, er der også nogle ulemper, du skal overveje. Hønsene er langt mere udsatte for ræve, hvis de går mere frit – da det jo nok er de færreste af os, der har tid til at holde øje med hønsene hele dagen. Høns kan grave huller i haven og ødelægge planter og blomsterbede. Desuden skal man også sikre sig, at hønsene holder sig inde på ens egen grund, så de ikke pludselig er inde og rode i naboens have. Det er der nok mange, der ikke vil være glade for. 

Desuden er det også vigtigt, at du tjekker op på de lokale regler i dit område, da der kan være meget bestemte regler for hønsehold. Især i byzoner og parcelhuskvarterer.

Bør høns gå frit i haven?

Sådan holder du høns i din egen have

Hvis du har besluttet dig for at have fritgående høns i din have, er der nogle ting, du skal overveje for at sikre, at dine høns lever et sundt, men sikkert liv.

Først og fremmest skal du sørge for, at dine høns har adgang til et hønsehus, hvor de kan sove og lægge æg. Hønsegården bør være rummelig nok til, at hønsene kan bevæge sig frit rundt, og den skal være beskyttet mod rovdyr. Dine høns er ekstra udsat for ræven i skumringen, hvor det er vigtigt at dine høns selv sørger ind i hønsehuset, og du enten står klar til at lukke for dem – eller køber en automatisk hønselem, der sikrer dine høns mod ræven.

Husk at rengøre hønsegården regelmæssigt for at undgå sygdomme og parasitter. Du kan også tilføje friske urter og grøntsager til hønsenes kost for at give dem ekstra næringsstoffer og smag. 

At have fritgående høns i din have kan være en fantastisk måde at øge din selvforsyning og nyde en mere bæredygtig livsstil på. Sørg for at undersøge lokale love og regler, og sørg for, at din have er egnet til at have høns gående frit. Med de rigtige forholdsregler og omhu kan du nyde friske, sunde æg hver dag og nyde de mange sjove timer man kan bruge på at kigge på sine høns. Det er en glæde for både store og små!