Børn og høns - vores bedste tips til at få høns i haven, når du har børn

Børn og høns: En lærerig oplevelse for store og små

At have høns i haven kan være en fantastisk og lærerig oplevelse for børn. Ud over at tilføje liv og glæde til familiens have, kan hønsene være en kilde til læring og udvikling for børn i alle aldre. Fra ansvar og omsorg til naturforståelse og bæredygtighed, der er mange værdifulde læringsoplevelser, som børn kan lære af at holde høns som familiens kæledyr.

Når man har høns i haven, kræves der dagligt pleje og ansvar. Børnene kan lære, at hønsene har brug for frisk vand, mad og et rent sted at bo. De vil blive bevidste om betydningen af regelmæssig fodring, vand i hønsegården og rengøring af hønsehuset. Disse ansvarsområder vil hjælpe børnene med at udvikle deres evne til at tage sig af andre levende væsener og forstå, at de er afhængige af os for deres trivsel samt lære at forstå hønsenes adfærdsmæssige og følelsesmæssige behov, hvilket vil styrke børnenes empati og medfølelse.

Børn og høns - lær dine børn om naturen ved at have høns i haven

Lær børnene om naturen gennem hønsene i haven

Men det at have høns i haven giver også børnene et unikt indblik i hvordan man kan få naturen lidt tættere på i ens egen have. De vil blive vidne til hønsenes naturlige adfærd, som f.eks. æglægning, udrugning af kyllinger, frygt for rovdyr og dagens æggesang. Børnene vil få et førstehåndsindtryk af, hvordan naturen fungerer og hvordan dyrene lever. De kan lære om hønsehierarki, deres sociale struktur og i et uheldigt tilfælde hvordan ræven kan finde på at tage en hel hønseflok for at skaffe mad til dens egne unger. Dette indblik kan måske være med til at danne en bedre forståelse for hvordan naturen omkring os fungerer – på godt og ondt.  

Udrugning af kyllinger kan i særdeleshed være en oplevelse, som jeg tror både store og små synes er fascinerende. Fra udklækning af æg til de små dunbolde vokser sig større og større for hver dag. Her har man rig mulighed for at få hele familien engageret – og der findes ikke meget som er sødere end nogle små kyllinger.

Hønsehold kan naturligvis også være en kilde til læring om bæredygtighed og fødevareproduktion. Børnene kan være med til at indsamle de daglige æg, som bruges i madlavningen – og når hønsehuset skal muges ud, kan det bruges som naturlig gødning andre steder i haven, som får afgrøder afgrøder til at vokse hurtigere og lande på spisebordet. Og lad os ikke glemme den skønne påskehygge med at puste æg og male dem i alverdens farver!

Brug de friske æg til at puste æg og mal smukke mønstre med æg fra høns i haven

Lad hønsene være en del af hele familiens ansvar 

Til sidst er det også vigtigt at tænke på at holde høns som en oplevelse for hele familien, som kan give et bedre sammenhold mellem både store og små. De skønne høns giver både tid til eftertanke ved deres naturlige gang i haven eller hønsegården, men det er også et vigtigt projekt at lære hvordan man fordeler dagligdagens opgaver mellem sig. Hvem sørger for at hente æg? Hvem sikrer at der altid er friskt vand i hønsegården? 

Som forældre har man naturligvis det primære ansvar for de dyr, man anskaffer sig – men børnene vil helt sikkert trives godt med nogle opgaver, de kan tage ansvar for. 

Har du høns i haven eller drømmer du om dem? Hos Rosenbud finder du alt til høns i haven – med glæde for store og små.

BESØG WEBSHOP HER!