Sundhed hos høns - vores trin-for-trin guide til sunde høns

Sådan holder du øje med dine høns helbred – en guide med trin-for-trin

Skab en rutine med din egen checkliste

Høns er i høj grad dyr, der lever efter den stærkeste overlever. Derfor vil en syg høne ofte skjule det så godt som overhovedet muligt – og i så lang tid som muligt. Ved at skabe et rutine-helbredstjek i din hønseflok kan det hjælpe dig til at identificere og forebygge en lang række sygdomme hos dine høns. Det giver dig også mulighed for at adskille og behandle en ramt høne inden sygdommen eventuelt kan nå at sprede sig.

Et fast sundhedstjek hos dine høns kan hjælpe dig med at fange tegn på sygdom, skader eller utøj før de bliver for seriøse. At lave et sundhedstjek hos hønsene er både nemt og hurtigt, men du skal naturligvis vide hvad du kigger efter. Og her er det nemmest at lave en lille rutine, som du bruger til effektivt at tjekke din hønseflok igennem med.

Dit rutinetjek bør dække alle de vigtigste områder på dine høns. Ved at have en god idé om hvordan dine høns ser ud og opfører sig, når de er raske, bliver det nemmere at opdage symptomer eller ændret opførsel hos dem. De vigtigste områder at observere er:

  • Kam og hagelap
  • Øjne og næse
  • Fjer og hud
  • Ben, fødder og vinger
  • Kro
  • Vejrtrækning
  • Afføring
  • Æggeproduktion
  • Adfærd

En god sundhedsrutine hos dine høns starter fra de er små kyllinger – tag dem op og væn dem til dine hænder. Så bliver det meget lettere at kunne komme til at lave et tjek på dem, når de er voksne og stoler på dig.

Nummer 1 – inspicer det udvendige

Start med at kigge rundt på hver af dine høns. Det inkluderer deres ansigter, fjer og hud. Det kan være en god idé at kaste et hurtigt blik på hele flokken. Er der nogle forskelle mellem hønsene? Herefter kan du fange hver høne og kigge dem efter hver især. 

#1 Kam og hagelap

Start med at kigge på deres kam og hagelap for farve, tekstur, hævelser eller andre forandringer. Når de er sunde, er de klare i farven, fyldige og føles voksagtige.

En høne der ikke lægger æg, vil naturlige have en mindre kam i en svagere farve. Der kan dog være gode grunde til at en høne ikke lægger æg, f.eks. ved fældning og skruk. Det kommer vi ind på senere i blogindlægget. 

Følgende unormale tilstande kan indikere følgende:

  • Lilla/mørk farve - begrænset cirkulation, kompromitteret åndedræt
  • Blege – sygdom, utøj
  • Skrumpet og tør – sygdom
  • Hvide pletter og sorte skorper – hønsekopper eller skader efter kamp
  • Sorte tipper og hævet – frostskader 

#2 Øjne og næse

Herefter er det tid til en gennemgang af dine høns’ øjner og næser. Sunde øjne har et klart, skinnende og observant blik. Du kan tjekke for blindhed hos hønen ved at holde en finger foran deres øje, blinker den når du fører fingeren tættere på øjet, ser den fint. Næseborene bør være frie og ikke løbende.

Her er en række symptomer, man kan holde øje med i dette område:

  • Pus i øjnene og ved næsen – kronisk luftvejssygdom
  • Hævelse – sygdom
  • Øjne der løber i vand – sygdom eller irritation fra støv i omgivelserne
  • Trætte eller næsten lukkede øjne – sløvhed og sygdom

Høns vil af og til nyse eller hoste uden det betyder at de er syge. Det er deres måde at rense deres luftveje for støv eller andet snavs, der har sat sig fast. Præcis som hos mennesker. Derfor bør du ikke være nervøs over et enkelt nys hos dine høns af og til. 

#3 Fjer og hud

En sund høne har glatte og rene fjer, men har en høne været i gang med æglægningen en hel sæson og nærmer sig fældningen, vil fjerene helt naturligt se brugte ud. Efter fældningen vil de få deres fine, glatte fjerdragt tilbage. Du kan tjekke fjerene på hønen ved at rode let med fjerene med din hånd og mærke ned langs hønens ryg for at mærke teksturen.

En hønes hud bør være glat og ren. Tjek huden ved at kigge under vingerne, på begge sider af brystbenet eller bagpå, hvor der er færre fjer. Huden må ikke være misfarvet, plettet eller med andre former af unormalheder. 

Det er også vigtigt at tjekke efter utøj, når du tjekker fjer og hud. Det nemmeste sted er at se ved kloakken og der hvor fjerene vokser ud. Har hønen lus, vil du kunne se det på de hvide/grå luseæg, der sidder klistret sammen lige hvor fjerene vokser ud af huden. 

Disse ting kan du holde øje med ved fjer og hud:

  • Manglende halefjer/rygfjer og små sår på ryggen – hanen betræder hønen
  • Manglende fjer på kroppen – plukker fjerene
  • Beskidte fjer bagpå – diarre, utøj eller sygdom

#4 Vinger, fødder og ben

Sunde høns har en god mobilitet, hvilket betyder at deres fødder, vinger og ben er sunde og uden skavanker. Hønseben skal være glatte, rene og føles en smule voksagtige. Høns har skæl på benene, men de bør ligge fladt og føles glatte. Sunde fødder betyder at hønsene har lige meget plads mellem deres tæer uden buler eller andre anormaliteter mellem dem og under fødderne. Ligeledes vil en sund høne holder sine vinger i en fast position langs kroppen og fjerene på vingerne bør se sunde og rene ud.

En høne med skade på vingerne har muligvis hængende vinger og fjer der ikke ligger glat, men rodet. En benskade kan vise sig ved en høne, der humper, hopper eller er begrænset i sine bevægelser.

Her er nogle ting at observere ved dine høns’ vinger, fødder og ben:

  • Skorper og rejste skæl på benene – kalkben
  • Skæve og bøjede tæer – dårlig genetik eller udklækningsforhold
  • Varme og hævede led – skade eller overanstrengelse
  • Sort prik under foden – bumblefoot (fodbyld)
  • Halt – bumblefoot eller skade på benet
  • Hængende vinger – sløvhed eller skadet 

Nummer 2 – Undersøgelse af det indvendige

Høns er nogle sejlivede små væsner, som kan klare rigtig meget. Derfor vil en høne også først vise tydelige tegn på sygdom, når den er alvorligt syg. Derfor gør man sig klogt i at kende tegnene på f.eks. virus, bakterier eller svampesygdomme for at begrænse sygdomme i at sprede sig i flokken og sætte hønsenes liv på spil.

 

#1 Vejrtrækning og respiration

Høns er små væsener, som kan være ekstra modtagelige overfor skader på deres luftveje. Det kan være støv, affald eller andet, der kan irritere deres luftveje. En høne med en sund vejrtrækning vil have en rolig, stille og stabil vejrtrækning. Symptomer på sygdom kan ses ved gispende vejrtrækning, hosten, nys og anstrengt vejrtrækning.

Har dine høns problemer med vejrtrækningen bør man tage det seriøst. Enten ved at isolere hønen fra flokken, skifte bunddække i hønsehuset eller i slemme tilfælde kontakte en dyrlæge for en diagnose. 

#2 Undersøgelse af kroen

Kroen er placeret på forsiden af hønen mellem halsen og brystet. I kroen bliver maden sendt hen som en del af deres fordøjelsessystem før det kommer videre i kroppen. Når du mærker på kroen, kan du blidt massere den for at mærke om den er fuld.

En sund høne har en kro, der bliver fyldt og tømt i løbet af dagen. Om morgenen vil du ikke kunne se kroen udefra, men når dagen slutter og det er ved at være sengetid, vil hønsene som regel have spist godt og du kan se kroen tydeligt mellem halsen og brystet. Følger dine høns denne rytme, fungerer deres kro optimalt.

De to mest almindelige sundhedstilstande er enten sur kro eller en påvirket kro. Sur kro opstår når maden når at fermentere i kroen, hvilket får kroen til at føles blød. Hønen kan også have en ånde, der lugter surt. Det kan ofte være resultatet efter hønen har spist meget græs. En påvirket kro sker når der er noget, der blokerer maden fra at blive tømt ordentligt ud af kroen. Det får kroen til at være hård og se fuld ud på tidspunkter, hvor hønen ikke har spist i en længere periode.

Behandlingen kan være at isolere hønen, fjerne den frie adgang til mad (ikke drikkevand) og massere kroen blidt for at se, om man kan få systemet i gang igen. Introducer let fordøjeligt mad for hønen til at starte med.

#3 Afføring

En hønens afføring fortæller ofte enormt meget om deres sundhed. Ved at se på farven, konsistensen og frekvens kan det fortælle meget om sundheden i flokken. En nem måde at tjekke hønsenes afføring er ved at lægge et stykke pap under siddepindende. Så kan du nemt tage det ud om morgenen for at tjekke efter.

Afføringen kan svinge i farve og konsistens alt efter om hønen har spist mere eller mindre, drukket mere eller mindre eller generelt har mindre skavanker med deres fordøjelse. Disse er dog vigtige at være opmærksomme på:

  • Hvide, hårde klatter – sur kro
  • Diarre – sygdom, utøj eller infektioner
  • Blodig diarre – coccidioses 

#4 Æggeproduktion

Æggeproduktionen fortæller meget om din floks sundhed. Start med fast at samle æg hver eneste dag. På den måde kan du holde øje med om der kommer flere eller færre æg til. Du kan også prøve at få et overblik over hvilke høns der er i redekassen og hvordan deres æg ser ud. Især hvis du får nogle deforme eller unormale æg.

Sunde æglæggende høns har fulde, store og strålende kamme og hagelapper. Oplever du færre æg, kan årsagen måske findes her:

  • Stress i flokken
  • Sygdom og skader
  • Forkert diæt – for lidt eller for meget mad
  • Omgivelserne – for lidt dagslys, dårlige redekasse forhold
  • Adfærd – skrukke eller i fæld

Kvaliteten på æggene er også en vigtig indikator på, om dine høns har hvad de har brug for. Unge høns vil tage lidt tid om at lægge ”normale” æg og et enkelt deformt æg en gang i mellem er intet at være nervøs for. Men nogle af de ting, der kan skabe unormalheder i æggene er:

  • Grove skaller – for meget kalk
  • Tynde skaller – for lidt kalk, varmestress eller sygdom
  • Bløde skaller/vindæg – stress, manglende kalk
  • Små æg – begynder æg eller sygdom 

Nummer 3 – Adfærd i hønseflokken 

Det sidste punkt i gennemgangen af dine høns’ sundhed er deres opførsel. Både for sig selv og i flokken. Holder du et øje på din flok vil du hurtigt kunne se hvordan kulturen er – hvem er overhøne og hvem er nederst i hierarkiet. Sådan er livet i en hønseflok. Men det er vigtigt at kunne skelne mellem almindelig hønse-adfærd og det unormale.

Høns er flokdyr og et naturligt bytte for mange rovdyr. Så høns vil være aktive, travle og opmærksomme dyr. Sunde dyr vil spise og drikke gennem hele dagen. De vil også slappe af i en solstråle, i skyggen eller i støvbadet. Høns vil også rense deres fjer i løbet af dagen – uden man skal være nervøs for de har lus eller utøj.

Unormal adfærd man skal være opmærksom på er, når hønsene ændrer adfærd fra aktive dyr til at virke sløve, isolere sig, får pjuskede fjer og stopper med at spise og drikke. Oplever du en høne som isolerer sig fra flokken og generelt ændrer adfærd, kan det være en god idé at isolere hønen. Her kan du både vurdere om den er syg, udsat i gruppen eller andet. Til tider kan det være nødvendigt at kontakte en dyrlæge.

 

Vi er nået til slutningen på det store tjek af dine høns. Det kan virke overvældende, når man læser det. Men langt det meste vil man have i sine tanker fra dag til dag, når man er i hønsegården.

Men med et godt kendskab til ens høns, kan man hurtigere sætte ind overfor sygdom, utøj eller dårlig stemning i flokken. Derfor giver det rigtig god mening at have et øje på sine høns, som man ville med alle andre dyr i hjemmet.

Vil du lære mere om høns, sygdomme og andre problematikker i hønsegården finder du alle vores blogindlæg her. Vi har samlet mere end 60 forskellige indlæg om høns.