Sommer i hønsegården | Vores 5 bedste råd

Sommer i hønsegården | Vores 5 bedste råd

Høns er nogle små robuste væsner – så langt de fleste racer trives både i den danske vinter og sommer. Men derfor er der stadigvæk nogle få ting, man kan give en ekstra tanke når vi træder ind i de varme sommermåneder.

Vi har her samlet vores 5 bedste råd til en god sommer med høns i haven. 

Sørg for rigelige mængder vand til dine høns

Høns drikker faktisk mere end man lige skulle tro. På en god, solskinsrig sommerdag kan en høne faktisk drikke helt op til 0,5 L vand på en dag. Normalt drikker de omkring 200 ml. Så en god stor vandautomat er uundværlig om sommeren.

Hvis du spørger os, er de bedste vandautomater dem man kan fylde fra toppen. De er nemlig enormt nemme at fylde op med en vandkande og så bare sætte låget på igen. Til en varm sommerdag, anbefaler vi altid vores topfyldte 24 L vandautomat eller den praktiske drikkespand med nipler, som holder vandet rent for snavs. 

Stil også gerne vand hen i de skyggefulde områder, hvor hønsene sørger hen i sommervarmen. På den måde sikre du, at de altid har adgang til vand. Også når de ligger i deres skyggefulde siesta.

Forkæl dine høns med kølige og vandholdige snacks

Skal hønsene have det lidt ekstra lækkert på en god sommerdag, kan det være oplagt at servere lidt mere vandholdige snacks. Vores høns elsker melon (også kernerne), agurk, salatblade og bær generelt.

Det gode ved sommeren er, at man måske har nogle af tingene i haven – og så kan man jo nemt give hønsene en agurk skåret midt over eller lidt friske jordbær. De sætter i hvert fald stor pris på det – og udover vitaminer og antioxidanter, får hønsene også lidt ekstra væske. 

Hold øje med utøjet – de trives nemlig i sommervarmen

I sommervarmen trives utøjet. Det er svært at komme udenom. Utøjet er desuden svært at holde væk, da det kommer fra naturen og de vilde fugle. Men med en smule forebyggelse og opmærksomhed, kan man komme helt fint gennem sommeren uden de store problemer.

Hos høns er det oftest blodmider, man oplever om sommeren. Når vejret bliver lunt (over 15 grader i hønsehuset), så begynder blodmiderne at formere sig. De trives endnu bedre, hvis der også er et fugtigt miljø og pludselig kan få blodmider være blevet til millioner.

Den bedste forebyggelse er et rent hønsehus. Brug lidt ekstra tid på at få gjort revner og sprækker så godt rene som overhovedet muligt. På den måde kan du forhåbentlig begrænse et potentielt angreb. Det kan også give mening at forebygge mod blodmider med vores innovative Anti-Blodmide Drikmix eller vores Utøjsforskrækker, som er en naturlig forebyggelse mod lus og lopper.

Hold øje med dine høns og i særdeleshed deres hønsehus hele sommeren igennem. Får du mistanke om blodmider, kan du om morgenen tørre en siddepind af med en våd klud. Bliver den rød, har du blodmider. Du kan læse meget mere om blodmider i dette blogindlæg. 

Skab naturlige steder for skygge i hønsegården

Høns er jo i naturen skovdyr – og de vil derfor næsten altid søge hen i skyggen på en solskinsdag. Så husk at give dine høns rig mulighed for forskellige steder, hvor der er skygge i løbet af dagen.

Det kan også være en idé at tænke skyggen ind, når du skal beslutte dig for hvor du bygger din hønsegård og hønsehus. I et lille læ-fyldt hjørne med skygge vil høns altid sætte pris på.

Vi har vores hønsegård vendt mod øst – men med høj bevoksning på to af siderne samt tre relativt store nøddebuske (og andet krat), som giver godt med skygge i løbet af dagen. Det giver både en del læ til hønsegården og masser af skygge. 

Glem ikke støvbadet i sommervarmen

Høns elsker at støvbade, så husk at give dine høns adgang til et (eller flere) hele året rundt. Et godt støvbad er nemlig med til både at holde hønsene kølige i sommervarmen OG er hønsenes naturlige forsvar mod utøj.

Har dine høns allerede et støvbad, er sommeren det oplagte tidspunkt at skifte for indholdet af støvbadet. For hvis mange høns bruger det samme støvbad, kan det pludselig have modsat virkende effekt – og utøjet kan hoppe fra høne til høne gennem støvbadet.

Vores høns har en palleramme, som vi fylder med så- og priklejord (ikke gødet) – det er billigt, effektivt og skader ikke hønsenes hud.