Hvilken hønserace for første gang

5 hønseracer til dig, der skal have høns for første gang

Der er intet skønnere end høns i haven – i hvert fald ikke hvis du spørger os. Vi har haft høns i haven i mere end 30 år. Og altid med det udgangspunkt, at kunne spise friske og sunde æg selv i familien. Vi er derfor efterhånden ret erfarne med høns i haven. Men vi starter jo alle sammen et sted.

Derfor prøver vi i dette blogindlæg at gøre dig, der drømmer om høns i haven, klogere på hvilke racer der eventuelt kan passe ind hos dig. For inden du vælger dine høns, er det meget godt at have tænkt over hvordan du forestiller dig livet skal være med dem i haven. 

Hvad kan du tilbyde dine kommende høns i haven og hønsegården?

Der er mange måder at holde høns på – og det skal der være plads til. Men tænk dig gerne grundigt om hvordan du ønsker at holde høns. Skal hønsene gå fast i en hønsegård eller får de lov at løbe frit i haven? Hvor stor en hønsegård påtænker du at have og hvor stort bliver hønsehuset?

Man kan sagtens have høns i en mindre have – og også sagtens give sine høns et godt liv, selvom de kun kommer i en hønsegård. Men jo mere plads dine høns får, jo gladere (og sundere) bliver de som regel. 

Så kan du tilbyde dine høns mindre plads, kan det være smart at gå efter mindre hønseracer og måske lidt færre høns end først planlagt. 

Hvad ønsker du at få ud af livet med høns?

Det næste vigtige spørgsmål du skal svare dig selv på er hvad du ønsker at få ud af livet med høns. Nogle vil måske have høns til slagtning, mens mange er glade for at kunne hente friske æg hver dag.

Men vi ved også fra os selv, at de høns vi har ude i haven, hurtigt bliver en del af hverdagslivet og her sætter vi i hvert fald pris på nogle racer, som både er omgængelige og søde. Har man børn, er det jo også skønt med racer som kan socialiseres og næsten blive helt som kæledyr.

Så vælg dine høns efter hvad du forestiller dig, er det vigtigste for dig. Der findes masser af skønne hønseracer derude – så vælg dem du tror passer bedst ind i dit liv. 

5 gode hønseracer til dig, der er ny med høns

Nu er du forhåbentlig kommet nærmere ind på hvordan du forestiller dig livet med høns i din have skal være, så derfor tør vi godt komme med 5 bud på hønseracer, der gode for nybegyndere. 

Wyandot som hønserace til nybegyndere

Wyandot

En helt personlig anbefaling fra os er de smukke og skønne Wyandotter. Det er en meget klassisk mellemstor race på lige over 3 kg. De lægger cirka 220 æg om året i en fin lysebrun farve.

Wyandotter har et skønt roligt temperament og så kommer de i nogle virkelig smukke farver. Bl.a. de populære guldrandede og sølvrandede varianter. De er en god alsidig race, som nemt kan passe ind i som havehøns i børnefamilier.

Du kan læse mere om racen her. 

Rhode Island Red som hønserace til nybegyndere

Rhode Island Red

Dette er hønseracen til dig, der gerne vil have mange æg! En Rhode Island Red (forkortet RIR) er super til at lægge æg – du kan faktisk forvente helt op til 300 æg om året. Det er en mellemstor race på lige omkring 3-4 kg.

Dette er en race, der især er udviklet med ægge-produktion i tankerne, så de vil ofte være gode til at gå i en hønsegård, selvom alle høns holder af at kunne bevæge sig på lidt større områder. Her kan temperamentet dog være lidt forskelligt og nogle Rhode Island Red kan være en smule skrappe og de anbefales ikke at blande sammen med nogle af de mere milde og omgængelige racer.

Du kan læse mere om racen her.

Maran hønserace til nybegyndere

Maran

Maran er en meget klassisk mellemstor hønserace, som ligger de smukkeste mørkebrune æg. De er robuste og hårdføre i det danske klima og har et sødt og roligt temperament. De lægger cirak 200-220 æg om året og vejer lige over 3 kg for både høner og haner.

Det skønne med Maran er, at de er gode stabile æglæggere – og endda med virkeligt smukke æg, men samtidig er de også rare og omgængelige. 

Du kan læse mere om racen her.

Silkehøns som første gangs høns

Silkehøns

En race som langt de fleste synes er skøn, er Silkehøns. De har den smukkeste dunlignende fjerdragt, som giver dem et meget anderledes udseende end de fleste høns. Silkehøns er en lille race på op til 1,5 kg og er ikke verdens bedste æglæggere. Man skal forvente cirka 100 æg om året med silkehøns.

Men hvad de ikke gør op for i æg, gør de op for i både udseende og temperament. Her er en race som kan blive helt som et kæledyr. Vi har set flere eksempler på børn, der har lært deres silkehøns både at gå i snor og dyrke agility. De er desuden enormt rolige og omgængelige, så en rigtig god familiehøne.

Du kan læse mere om racen her.

Easter eggers - farvede æg hønseracer

Easter Eggers – blandingsracer med farvede æg

Kulørte æg er blevet virkelig populært – og det forstår vi godt. Vi har selv haft 5 høns, der lagde de smukkeste farvede æg. Fra helt sart lyserød til grønne og blå. Der er racer, som lægger farvede æg, men vil man have de virkelig farverige varianter, skal man ud i blandingsracer. 

Hønsene finder du under navne som grønlægger, olivenlægger og blålægger. Er du vild med de smukke æg, så er Berg’s Fairytale Garden et godt sted at kigge hen. De har nemlig specialiseret sig i høns, der lægger de smukkeste æg.

Vælger man at gå med disse blandingsracer, kan man ofte høre hvilke racer der er blandet. På den måde kan man selv dykke ned i racerne for at se, om de vil passe godt ind i ens hønsegård.