Valg af rugemaskine - vælg den bedste rugemaskine

Hvilken rugemaskine skal du vælge? | Vi guider til den bedste rugemaskine for dig

Du står måske overfor snart at skulle have kyllinger. Måske har du høns i forvejen eller måske skal du have et helt nyt kuld kyllinger. Men så opstår det store spørgsmål; hvor der er nu lige med rugemaskiner? Hvilken skal man vælge og hvilken rugemaskine er i realiteten bedst til dig og dine behov. 

Vi prøver i dag at guide dig til et godt og trygt valg af rugemaskine – for især som ny med høns kan det føles som en meget intimiderende verden at træde ind i. Vi tør dog godt love, at med den rigtige rugemaskine er det slet ikke så stor og uoverskuelig en opgave at gå til. I stedet lærer man en masse om høns fra æg til udklækning og det kan være en skøn oplevelse for hele familien.

Hos Rosenbud har vi mere end 30 års erfaring med høns i haven – og vi har i de sidste mange år primært brugt rugemaskine til at udklække nye kyllinger. Både fordi vi ønskede at tilføre nye gener udefra – men også fordi det er den nemmeste måde at sikre en god udklækning af kyllinger på. 

Hvorfor vælge en rugemaskine? 

Om du skal udruge med en rugemaskine, er selvfølgelig helt op til dig.

Har du en hane og høner, vil dine æg højst sandsynligt være befrugtede og langt de fleste høns bliver skrukke i løbet af foråret. Det kan være ret så skønt at få kyllinger på den helt naturlige måde, hvor hønemor passer sine små kyllinger. Der kan dog opstå situationer, når man gør det på den naturlige måde. Man kan for eksempel ikke styre hvornår ens høne bliver skruk – eller om hun formår at blive på reden i hele perioden indtil æggene er udklækket. Vil du lære mere om kyllinger og udklækning, vil vi anbefale dette blogindlæg.

Vælger du i stedet at bruge en rugemaskine har du mere kontrol over processen og du vil måske få mere succes med at få udklækket de befrugtede æg. Du har også mulighed for at tilføje helt nye æg, hvilket oftest er det vi selv gør. Så kontakter vi nogle opdrættere, så vi kan få nye racer hjem til hønsegården. 

Når høns når en vis alder, begynder deres æggeproduktion så småt at stoppe – og derfor er det nødvendigt en gang imellem at tilføje nye høns, hvis man ønsker at hente samme antal æg som tidligere.

Hvad betyder det at en rugemaskine er fuldautomatisk eller halvautomatisk?

Når du skal vælge en rugemaskine, skal du være meget opmærksom på om den er fuldautomatisk eller halvautomatisk.

En halvautomatisk rugemaskine er oftest billigere, men her skal man også stå for mere af arbejdet selv. Man skal nemlig selv vende æggene to gange om dagen. Der kan også være andre ting, man selv skal stå for i forhold til udrugning. Men det vil være beskrevet på et eventuelt produkt.

Vi sælger kun en halvautomatisk rugemaskine fra det populære mærke Brinsea – det er en lille model med plads til 10 hønseæg, hvor man selv skal vende æggene to gange om dagen. Resten af arbejdet klarer den selv og kan være en rigtig god og billig løsning til en nybegynder rugemaskine til et lille hønsehold. 

Vi vil dog næsten altid anbefale en fuldautomatisk rugemaskine til en nybegynder, da den klarer næsten alt arbejdet for dig. Her slipper du for at skulle vende æggene og du skal næsten ikke gøre andet end at tænde den, fylde vand på og så lægge dine befrugtede æg i.

Vores rugemaskiner kommer altid med dansk brugsvejledning, som udførligt guider dig igennem udklækningen af æggene. 

Vi sælger den populære Real 24 fuldautomatisk rugemaskine samt en svensk fuldautomatisk rugemaskine med plads til 22 æg. Begge er oplagte begyndermaskiner og til et mindre hønsehold i haven. 

Find den rigtige rugemaskine for dig - fuldautomat eller halvautomatik

Hvilken rugemaskine skal du vælge til høns?

Men nu til det store spørgsmål; hvilken rugemaskine skal du vælge? Her er det vigtigt du først og fremmest spørger dig selv om hvilke behov, du har.

Vi fokuserer primært på høns i haven, derfor anbefaler vi kun mindre rugemaskiner. For der er ingen grund til at købe en rugemaskine med plads til 50 æg, hvis du kun ønsker 5-7 høns. Husk dog altid at ruge mere ud end det du skal bruge. Nogle af æggene bliver måske slet ikke til noget og går tabt under udrugningsprocessen og så skal man tage højde for, at man jo ikke kun udklækker en hane og en masse høns. Der vil sikkert være en del haner i mellem, som man ikke kan beholde.

Derfor er vi glade for vores to modeller med plads til de 22-24 æg.

Du bør også altid vælge en rugemaskine, som kommer med en udførlig brugsanvisning på dansk, så du har de bedste kompetencer for en god udrugning.

Men det kan også være at din nabo, eller en du kender, allerede har en rugemaskine du kan låne – så er det en nem måde at få udruget ens første æg på. Så har man mulighed for at prøve hele processen af inden man køber sin egen rugemaskine til et par tusind kroner.

Køb din rugemaskine her

Hvis du har fået mod på at tage springet og vil kigge nærmere på vores udvalg af rugemaskiner, kan du finde dem her.

Hos Rosenbud har vi hurtig levering på 1-2 hverdage med GLS og billig fragt fra 49 kr. Vi har desuden 4,9 ud af 5 stjerner på Trustpilot med over 900 anmeldelser, så vi samler altid på glade kunder.

Find alt til kyllingeopdræt her