Rhode Island Red - bliv klogere på hønseracen

Rhode Island Red | De produktive æglæggere

Rhode Island Red er hønen til dig, der gerne vil have en meget stabil æglægger. En Rhode Island Red er nemlig fremavlet med det ene formål - at give mange æg. Men med en Rhode Island Red i haven, får du også en sød og snaksalig høne.

  • En stabil æglæggere med omkring 200-300 æg om året, og du kan forvente æg ca. 6 dage om ugen
  • Mellem-stor race hvor hanen vejer omkring 3,5 kg og hønen 2,5 kg
  • En populær hønserace i store Hollywood film som et symbol på det idylliske landliv - og du vil nok stadig se Rhode Island Red optræde i mange forskellige reklamer

Historien om Rhode Island Red

Rhode Island Red-høns har deres oprindelse i USA, specifikt i Rhode Island og Massachusetts i det 19. århundrede. Racen blev udviklet gennem selektiv avl og krydsning af lokale hønseracer som Malays og Langshans med målet om at opnå høns med gode æglægningsegenskaber og fremragende kød. Rhode Island Red-høns blev kendt for deres produktivitet, hårdførhed og venlige natur og blev hurtigt populære i hele USA og internationalt. De blev også en af ​​de mest udbredte og anerkendte hønseracer i verden og har været en vigtig bidragyder til den kommercielle fjerkræindustri. 

Rhode Island Red blev i høj grad fremavlet for deres praktiske egenskaber frem for deres ydre. I dag er Rhode Island Red faktisk den officielle fugl for staten Rhode Island i USA.

Temperamentet hos de produktive Rhode Island Red

Rhode Island Red er oplagt som havehøne, hvis man virkelig gerne vil have mange æg. Den producerer omkring 200-300 æg om året i en mellem til stor størrelse. De begynder desuden allerede at lægge æg, når de er omkring 16 uger. De er sjældent skruk, da de netop er fremavlet med det formål at lægge mange æg. 

Rhode Island Red kommer med mange forskellige personligheder fra de meget føjelige og roligt til de mere hæsblæsende med temperament. De er meget elskelige, men kan godt være en lidt larmende hønserace. De befinder sig normalt midt i hakkeordenen, hvis man har flere forskellige racer. Hønerne er ofte rimelig rolige, men hanerne kan godt have lidt mere personlighed og til tider være lidt skrappe.

Rhode Island Red er relativt gode til at gå i hønsegård, men kan ligesom andre høns godt lide at få lov til at bevæge sig på lidt større områder, hvor de kan jagte insekter. De har en levetid på ca. 5-10 år - og er gode til at modstå de fleste klimaer inklusiv det danske.

Varianter af Rhode Island Red

Rhode Island Red er ikke fremavlet for dens ydre, men i stedet for at være en produktiv æglæggende høne. Derfor vil man også ofte finde dem mere i en standard-farve, som er rød/brun. Fra en mørk mahogni brun over i en mere rusten-rødlige farve er den traditionelle. 

Rhode Island Red findes faktisk også i en dværgrace, den er dog ikke specielt udbredt.

Vægt

  • Hane op til 4 kg og høner op til 3 kg
  • En dværg Rhode Island Red hane vejer ca. 850 gram og dværghønen 700 gram

Æg

Rhode Island Red er kendt for deres gode æglægningsegenskaber og man kan forvente op mod 300 æg om året. De er mellemstore og i en fin lysebrun/beige farve.

  • Æggene vejer ca. 65 gram
  • Dværgæg vejer ca. 45 gram
Rhode Island Red hønserace - læs alt om racen her