Australorp som have høns i Danmark

Australorp | De tamme australske høns

Australorps er en af de eneste hønseracer, som stammer oprindeligt fra Australien og heraf kommer deres navn også. Navnet er faktisk en sammentrækning af Australian black Orpington.  De er gode som havehøns - og især til familier, da de kan blive utroligt tamme. 

  • En af de eneste racer, som stammer fra Australien
  • Venskabelige og tamme, så de er oplagte til familie- og børnehøns.
  • Ofte populære i hønseudstillinger takket være deres smukke, skinnende fjerpragt
  • Gode æglæggere med omkring 250 æg pr. år

Historien om de australske Australorps som hønserace

Australorp-høns har deres oprindelse i Australien, hvor de blev avlet og udviklet i begyndelsen af det 20. århundrede. Racen blev skabt ved at krydse Orpington-høns, Minorca-høns og andre racer med det formål at opnå høns med gode æglægningsevner og god kødkvalitet, som passede til klimaet i Australien. Resultatet var Australorp-racen, der hurtigt blev kendt som en af ​​de mest produktive æglæggende racer i verden. I 1922 satte en Australorp-høne en verdensrekord ved at lægge 364 æg på 365 dage. Denne præstation bidrog til racens internationale anerkendelse og popularitet som både en produktionshøns og udstillingshøns.

I dag har mange dem i deres haver, da det er en utrolig sød race, der let kan gøres tamme. 

Temperamentet hos de skønne Australorps

Australorps har deres gangart fra de store Orpingtons og går nærmest majestætisk igennem haven. De kan sagtens acceptere et liv i et hønsegård, men grundet deres størrelse nyder de det fritgående liv i en have, hvor de kan bruge energi på at finde insekter i græsset. Det er desuden en god idé at sørge for, at de får godt med motion, da de ellers kan have en tendens til overvægt. 

De er gode æglæggere og man kan forvente omkring 250 æg pr. år. De er desuden generelt gode til at ruge æg ud og være hønsemor, men uden at man skal forvente at de bruger meget af deres tid på udrugning. 

Det er generelt en sund race med en livslængde på omkring 6-10 år, hvor man selvfølgelig kan blive ramt af parasitter som lopper, blodmider og andet utøj. 

Med en Australorps smukke sorte fjer er det desuden vigtigt, at den altid kan trække i skygge, så den ikke bliver overophedet en varm sommerdag. 

Disse varianter kan du finde Australorps i

Australorps kommer som mange andre høns i et væld af farver, men de mest velkendte er sort, hvid og blårandet. Især den sorte variant er meget udbredt her i Danmark. De smukke Australorps har i deres velkendte sorte farve et flot grønligt farvespil i deres fjer, som skinner så fint i sollys.

Australorps kommer også i en dværgrace, som blot er en mindre version af den traditionelle race.

Vægt

  • Hane er op til 4 kg og høner op til 3 kg
  • Dværghane 1000 gram og dværghøne 900 gram

Æg

Australorps er gode stabile æglæggere med helt op til 250 æg pr. år. De er ikke ofte skruk og lægger derfor mange æg. Æggene har en fin lysebrun/beige farve.

  • Æggene vejer ca. 62 gram 
  • Æggene fra dværg-varianten vejer ca. 38 gram

Tak for lån af det smukke midterste billede af Cecilia, @cillanothome på Instagram.

Australorp som havehøns