Fjerplukning hos høns - sådan undgår du det

Sådan stopper du høns fra fjerplukkeri │ Undgå fjerpilleri

Høns er nysgerrige væsner, som har brug for at blive udfordret både mentalt og fysisk for at undgå dårlige vaner. Præcis som vi kender det fra andre kæledyr. Fjerplukning er en af de mere irriterende vaner, som kan ramme en havehønse-flok – og som faktisk kan blive så slemt, at det kommer skader på hønsene og i værste fald død.

Heldigvis er det ikke svært at undgå at hønsene plukker fjerene af hinanden, men det er også vigtigt at vide hvad du skal gøre hvis hønsene først er begyndt.

Så i dag vil vi gøre dig klogere på at opdage, forebygge og stoppe for fjerplukning hos havehøns.

Hvad betyder fjerplukning eller fjerpilleri?

Fjerplukkeri eller fjerpilleri, som det også kan kaldes, er en konstant og bevist handling, hvor hønsene plukker af fjerene hos andre høns i flokken. Hønen vil trække fjerene ud fra huden hos en anden høne og det kan føre til ødelagt hud, skader og kannibalisme. Fjerplukning er en form for mobning i hønseflokken og kan blive en vane hos enten en enkelt høne eller hele flokken.

Det er vigtigt at man skelner mellem konstant fjerplukkeri mellem hønsene og enkelte hak, som sker når hønsene fordeler hakkeordenen. Det vil sige at højerestående høns i flokken vil hakke ud efter dem lavere i hierarkiet. Det kan især ses i flokke uden en hane.

Korte fjer vil ofte være målet for fjerplukkeriet, som er dem hønen har ved hovedet, halsen, brystet, ryggen og bagtil. Nogle gange vil de andre høns bare trække fjerene ud og andre gange vil hønsene sågar spise fjerene. 

Fjerplukkeri eller fjerpilleri er oftest et problem, når hønsene skal deles om mindre plads – for eksempel i en mindre hønsegård. Høns trives bedst med at have plads til at gå rundt og hakke i jorden som en del af deres naturlige adfærd – og går hønsene for tæt sammen uden nok udfordringer, vil de kunne vende hakkeriet mod hinanden. 

Undgå fjerpilleri i hønseflok

Hvilke årsager kan der være til fjerplukning i din flok?

Der er flere årsager, som kan skabe fjerplukkeriet i din flok. Det kan bl.a. være:

Nysgerrighed – høns er meget nysgerrige af natur og de hakker i ting, de synes ser spændende ud. Derfor kan der sidde noget i en hønens fjer (vand, et blad eller et sår) som de andre høns synes ser spændende ud – og som de begynder at hakke efter.

Nyt udseende og nye høns – det kan være svært for en etableret flok at byde nye høns velkomne og det gælder især hvis fjerene hos de nye høns ser meget anderledes ud. Størrelse og alder har også en betydning for hvor udsatte de kan blive. 

Flokstørrelse – høns trives bedst i ikke alt for store flokke, hvor de kan have et tydeligt hierarki. Det vil sjældent være et problem for havehøns, da der ofte skal over 30 høns til før flokken føles for stor. Uden en hane kan det dog være færre høns, der skal til for at skabe problemer.

Overbefolkning – i samme kaliber som ovenstående er høns gladest for god plads, hvor de kan bruge dagen på at rode i jorden og undgå kedsomhed. Sørg for at der er god plads hos dine høns – og har du mindre plads at give dem, så hav færre høns.

For meget lys – lys om vinteren i hønsehuset/gården kan være nødvendigt for at holde æglægningen i gang, men pas på med for meget eller for stærkt kunstigt lys. Høner har brug for 14-16 timers dagslys om dagen for at holde æglægningen i gang, så hold dig til den mængde lys hvis du ønsker det om vinteren. Ellers kan det skabe unødvendigt stress i flokken.

Utøj og parasitter – Utøj der kradser på huden, kan få høns til at hakke i deres egen hud fordi det klør – men skaber de først sår hos dem selv, vil de andre (nysgerrige) høns i flokken måske begynde at hakke i huden hos de skadede høns.

Kedsomhed – høns der keder sig leder efter underholdning og det kan betyde, at de begynder at hakke i hinandens fjer. Sørg for enten at give hønsene så gode naturlige omgivelser som muligt og giv dem gerne underholdning i form af snacks i en foderspiral eller gemte melorme i en gammel træstamme. 

Du skal dog være opmærksom på, at manglende fjer ikke altid er på grund af fjerplukkeri i hønseflokken. Fældning ser man i hønsehuset hvert efterår – og mange høns der pludselig smider fjerene kan se voldsomt ud. Vil du lære mere om fældning hos høns, kan du læse med her. 

Sådan forebygger du fjerplukning hos hønsene 

Hvis du hjælper dine høns med årsagerne ovenfor, bør du i høj grad kunne undgå at din flok begynder på at plukke fjer hos hinanden. 

De vigtigste punkter du bør arbejde med er, at undgå kedsomhed i din flok. Det betyder at de har adgang til gode grønne omgivelser hver dag hvor de kan få lov til at udfolde deres naturlige adfærd og med god plads til at de hver især kan gå rundt og rode i jorden. Sørg også for lidt underholdning i form af snacks eller udfordringer – så har man hurtigt nogle glade og tilfredse havehøns.

Hvis du skal introducere nye høns i flokken, er det godt at følge en fast procedure, som gør sammenføringen nemmere. Det har vi skrevet et blogindlæg om lige her.

Fjerplukning eller fjerpilleri hos høns

Hvordan stopper jeg mine høns i fjerplukkeri?

Hvis problemet først er opstået i din hønseflok, er det enormt vigtigt, at du hurtigt får sat ind. En høne udsat for fjerplukning fra flokken kan ende med sår, skader og i allerværste fald død.

Det kan være nødvendigt at fjerne hønen fra flokken, som er udsat for fjerplukning. Især hvis hun er hårdt ramt. Det kan give mulighed for at lade hendes sår hele op. I mindre tilfælde kan man også bruge et hønsedækken, der kan dække for de udsatte områder og give huden lov til at hele op. Men sørg for at sårene får luft hver dag, så der ikke går betændelse i dem.

Fjerner du hønen fra flokken er det vigtigt, at du laver en sammenføring med flokken igen, som du kan læse om her.

Er dine høns også forkælede?

Hos Rosenbud finder du det bedste udvalg af produkter til forkælede høns i haven. Vi har 4,9 ud af 5 stjerner på Trustpilot med mere end 1000 anmeldelser.

Se vores produkter til høns her.