Rosenbuds hemmelige opskrift på pandekager

Sådan får du lækre pandekager

Hvorfor fejrer vi pandekagedagen?

Vi fejrer pandekagedagen fordi det var her, hvor man i “gamle dage” begyndte en 40 dages faste frem til påske. I fasten var alle “hvide” ingredienser totalt forbudt, så derfor lavede man pandekager for at få tømt ud i de hvide varer som mel, æg og mælk – og det er jo lige netop de ingredienser der bliver brugt i en pandekage.

Dagen ligger fast hver år, som den første tirsdag efter fastelavn, og i folkemunde blev den ofte kaldt “hvide tirsdag”.

International pandekagedag er en af de mærkedage, alle os med høns kan fejre med glæde.

Min hemmelige opskrift på franske pandekager

Derfor vil jeg gerne dele min hemmelige opskrift på pandekager med jer.

Opskriften fik jeg for mange år siden og den giver de fineste tynde franske pandekager og du bestemmer selv om det skal være til madpandekager eller til dessertpandekager. Ønsker du madpandekager udelader du bare sukker og tilsætter lidt mere salt.

Til ca 25 pandekager skal du skal bruge
8 hele æg
ca. 200 g hvedemel
ca. 8 dl mælk
1 knivspids salt
25 gram fint sukker
125 gram smør.

og

en skål på ca 3 liter
en håndmixer
en pandekagepande
en paletkniv

Start med at si melet i en skål, lav en fordybning i midten og slå et æg ud her.  Sæt piskekrogen på håndmixeren og start med laveste hastighed. 
Rør kun indtil ægget har optaget mel nok til at det ser lindt ud, slå et æg mere ud og pisk som før. Du bliver ved at tilsætte æg til alle 8 æg er pisket ind i dejen og du har en tykt flydende lind dej.
Tilsæt sukker og salt og bagefter mælken lidt ad gangen. Dejen bliver meget tynd, som kærnemælk.
Sæt dejen til side i mindst 30 minutter, meget gerne længere.
Sæt din pandekagepande på komfuret og smelt de 125 gram smør under svag varme, når smørret er smeltet tages panden af varmen og smørret køles af. Det afkølede smør røres i pandekagedejen som hviler videre.

Nu skal der bages
Sæt panden på komfuret ved høj varme og ved den første pandekage tilsættes en halv teske smør. Hæld en passende mængde dej på panden, så den lige er dækket og steg, når pandekagen er stivnet, kan den vendes forsigtigt med en paletkniv og steges videre på den anden side.
Du skal regulerer temperaturen på komfuret, så dine pandekager får netop den farve du synes er god, nogen elsker lyse pandekager - andre mørke.

Lidt tips
Da det er en kaloriefyldt opskrift på grund af det meget smør og æg, bruger jeg altid skummetmælk.

Pandekagerne kan spises med et drys sukker eller hvilket fyld du holder af.
Hvis du undlader sukker i dejen, bliver det de fineste madpandekager.
Min favorit er flødeskum og appelsinmarmelade 🥞
God fornøjelse med Store Internationale Pandekagedag