Plan for opvækst af kyllinger uden hønemor
En kylling kommer ud af sit æg på ca. 21. dagen, det kan dog ske et par dage før eller efter.
Uge 1 Den lille kylling har en blommesæk med næring inde i maven og den kan klare sig op til 72 timer uden mad og drikke. Når blommesækken er opbrugt behøver den lille kylling både vand og mad. Du kan let lære dem at spise og drikke ved at efterligne hønemors pikken. Med en negl, slår du forsigtigt på foder og vandskål, de små vil opfatte det hurtigt og begynde at spise og drikke. De små skal have varme og har de ingen hønemor, må der er varmelampe til. Hold rent og tørt omkring kyllingerne.
Du finder alt hvad du behøver til dit opdræt hos Rosenbud
Uge 2 Hold rent i kyllingekassen og giv de små al det foder de kan spise og frisk rent vand. Du kan tilbyde dem færdigblandet kyllingefoder med tilskud af revne gulerødder og findelt grønt. I slutningen af ugen kan du se begyndende fjerdannelse og de skal stadig have varme. Høns vil gerne sidde på pind og det vil kyllinger også, giv dem muligheden ved at lave en siddepind.
Giv kyllingerne opmærksomhed og tag dem op, det vil gøre dem fortrolige med dig og andre menesker og meget praktisk, hvis du senere får behov for at undersøge dine vokse høns.
Økologisk startfoder og voksefoder til kyllinger
Uge 3 De små skal stadig have ekstra varme og adgang til foder ad libitum samt frisk vand Hold rent og udskift bundlaget, hvis det er nødvendigt. De tåler ikke et fugtigt bundlag. Måske er de ved at vokse ud af deres første hjem, så udskift det med et større. Nu er der masser af små fjer på vej.
Uge 4 Fortsæt med varme, mad og vand og renholdelse omkring de små
Uge 5 Det går stærkt nu og kyllingerne begynder at få fjer som voksne høns. De skal stadig have varieret kost, frisk vand og rent omkring sig Giv dem eventuelt en ekstra siddepind og andet de kan lege med. En græstørv kan give timers beskæftigelse. Nu begynder det også at blive tidskrævende at holde rent hos dem, der skal flere daglige oprydninger og fjernelse af klatter til, for at holde rent.
Uge 6 Nu begynder kyllingerne at være så store, ar de må flytte ud af deres børnehus. Har du et lille kyllingehus med kyllingetæt hegn om, kan de klare sig der med en varmelampe. De små har godt af at komme ud i den friske luft om dagen, men husk at få dem alle ind i kyllingehuset til natten og luk forsvarligt for dem, så ingen dyr kan få fat i dem, men luk dem kun ud i solskin og tørvejr og hold nøje øje med at de kan komme ind til varmelampen, hvis de skulle fryse. Stadig skal de have rigeligt foder og vand og hold tørt og rent omkring dem.
Uge 7 - 12 Nu er dine kyllinger så store, at de ligner voksne høns. De vil hygge sig om dagen med at skrabe i jorden efter frø og insekter, finde gode steder at støvbade og sove på pind om natten. De skal stadig fodres uden begrænsninger, men du kan tage foder væk om natten og give det til dem igen næste morgen.
Uge 13 - 18 De skal nu kun have mad 2 gange om dagen og mængden skal være så stor at der er spist op indenfor 2 x 6 timer Giv en opmålt portion, når de lukkes ud og tjek efter 6 timer og er den spist helt op, bør næste portion være lidt større og har de ikke spist op, skal næste portion være mindre. sæt næste portion frem og fjern det efter 6 timer. Så sikrer du at dine kyllinger får nok at spise og giv dem gerne forskelligt frugt og grønt ved siden af. Kyllinger kommer som mange racer, både dværg og meget store og de har et meget forskelligt foderbehov, så denne metode kan hjælpe til at få givet den rigtige mængde foder. Husk at tage dem op jævnligt, så de vænner sig til det.
Uge 18 - 20 Nu er dine små kyllinger ved at være voksne. De fleste høns begynder æglægning i 20 ugers alderen, men der kan være store variationer, afhængig af racen og årstiden. Sæt redekasser frem i hønsehuset og læg blødt hø eller andet i. En redekasse skal stå et mørkt og roligt sted i hønsehuset og altid placeret lavere end sidepindene. Læg evt. et snydeæg i kassen, så hønsene kan se det, det hjælper hønsene til at forstå meningen med den mørke kasse. Nu skal de også til at have æglægningsfoder i stedet for kyllingefoder, følg mængde anvisningen på det foder som du vælger og giv østersskaller som tilskud sammen med frugt og grønt.
Uge 20 Nu er dine kyllinger voksne og du kan bare vente på den første æggesang. Når en høne har lagt et æg, synger hun en lille sang for at bekendtgøre for verden, hvad hun har bedrevet og du vil snart kunne kende forskel på hønsenes æggesange og dagligt glædes over friske sunde æg fra egen have.
God fornøjelse
Se alle de lækre ting du kan få , når du vil opdrætte kyllinger her
|