Det skal du have i hønsehuset - en guide

Kom med indenfor i hønsehuset | De 8 vigtigste ting at huske

Hvordan skaber man de bedste rammer for sine høns, hvor de overnatter hver eneste nat? Det er vigtigt, at hønsene både føler sig trygge og sunde i deres hønsehus – især hvis du har en forventning om, at de går derind og sover hver aften.

Derfor har vi her samlet en række vigtige ting at have i tankerne, når du skal indrette dit hønsehus. På den måde sikrer du nemlig, at dine høns får det bedste ud af deres tid om natten i hønsehuset. 

Siddepinde til hønsene

Det absolut vigtigste i hønsehuset er hønsenes siddepinde. Høns er nemlig oprindeligt skov dyr og de vil meget gerne søge lidt op i højden, når de skal sove. På den måde vil de nemlig i naturen være beskyttet mod rovdyr.

Heldigvis er høns i et godt hønsehus lidt bedre sikret mod rovdyr nedefra, men hvis man ikke giver sine høns de rette vilkår i hønsehuset, kan man være ude i en helt anden problematik, hvor hønsene måske begynder at sove udenfor hønsehuset – især hvis de har adgang til træer, de kan sove i.

Med siddepinde skal man altid sikre sig, at de er højere end redekassen. For hønsene vil som regel altid søge mod det højeste sted at sove – og det kan betyde, at de overnatter i redekasserne i stedet for. En god tommelfingerregel er desuden, at siddepindene skal være tilpas store, så hønsenes klør kan nå cirka ¾ dele rundt om pinden. Det giver hønsene det bedste greb.

Redekasser til høns

Redekasser til friske æg

Det er meget smart at have redekasser, som er dedikeret til at hønerne kan lægge deres æg. De skal helst ikke sove i dem, da de så hurtigt bliver meget beskidte. Og som nævnt ovenfor, er det en god idé at indsætte redekasserne laver end siddepindene, så man undgår høns der sover i dem.

En god redekasse er holdt relativt mørkt og isoleret fra resten af huset, så hønen føler sig tryg ved at lægge sine æg. Der må gerne være godt med strøelse i bunden af redekassen, vi bruger selv hampstrøelse, men vi ved andre har gode erfaringer med boghvedeskaller, hvor ægger synker til bunds og derved undgår at blive beskidte. 

Man siger, at en redekasse er passende pr. 4-5 høns.

Hønsene ligger direkte i strøelsen her, så det kan godt være et sted for utøj at holde til. Derfor er det en god idé at have en god rengøringsrutine, hvor alt bliver tømt ud og rengjort for at minimere risikoen for utøj. Eventuelt tilsæt nogle duftende urter, da utøj ikke bryder sig om duften. Vi har urter til redekassen, som er skabt til det formål.

Har man problemer med, at æggene når at blive beskidte i redekasserne, vil vi anbefale dette blogindlæg om hvordan man holder sine æg rene.

Lys eller ikke lys i hønsehuset 

Man skal ikke sætte lys i hønsehuset for hønsenes skyld, hvis det blot er et sted de går hen for at sove. Faktisk kan det gøre ondt værre, for har du et lys i hønsehuset, som pludselig slukker om aftenen, kan hønsene ikke finde vej til deres sovepinde og lægger sig i stedet bare der, hvor de var da lyset slukkede. Høns er nemlig vant til en rytme, hvor de følger solens rytme.

Men der kan være gode grunde til at sætte lys op i hønsehuset – eller give dem et vindue, hvis man blot ønsker at give dem mere dagslys. Et vindue er en god idé, hvis man holder en hane som først må komme ud på et bestemt tidspunkt hver dag. Så får hønsene stadig glæde af det naturlige lys, selvom de ikke er blevet lukket ud. Vil du læse mere om reglerne for høns i haven, kan det gøres her. 

En anden grund til at sætte lys op i hønsehuset er, hvis man ønsker en længere æglægningsperiode. Høns lægger jo æg for at formere sig – og det er ikke smart med kyllinger om vinteren. Derfor er høns så smart indrettet, at når der er mindre end 12 timers lys i døgnet, stopper ægproduktionen. I dette tilfælde kan man tænde en lampe så tidligt, at hønsene oplever 12 timers lys hver dag. På den måde holdes æggeproduktionen i gang.

Valg af bunddække til hønsehuset

Luft og fugtighed i hønsehuset

Det er også vigtigt at tænke på luften og fugtigheden i et hønsehus. Et hønsehus skal nemlig altid være tørt – men det betyder ikke, at det skal være så tæt, at fugten ikke kan komme ud. For høns sover tæt og det vil skabe en højere luftfugtighed (især i mindre huse), som skal kunne komme ud i løbet af natten. 

Derfor er det vigtigt at sørge for ventilation i sådan en grad, at fugtigheden kan komme ud, men hønsene ikke får træk. I hønsehusene fra Cucciolotta, som vi sælger hos Rosenbud er der en række små åbninger – f.eks. på forsiden, som sikrer at fugten kan komme ud uden hønsene oplever træk. 

Rengøring af hønsehuset 

En god plan for rengøringen af hønsehuset er essentielt for et godt indeklima for hønsene. Derfor er det virkelig også smart at have en klar plan for hvor tit man gør rent i hønsehuset. 

Det er lidt forskelligt hvor ofte der er behov for rengøring af hønsehuset alt efter både størrelse af hønsehus og antal høns. Du kan dog læse vores bedste tips til et rent hønsehus her.

Ellers er et godt udgangspunkt, at man kan fjerne de værste klatter og snavs en gang om ugen. En gang om måneden tilføjer man lidt ekstra bunddække og redekassefyld og hver tredje måned giver man huset en grundig rengøring, hvor alle overflader bliver tørret af.

Skal der være vand og foder i hønsehuset?

Et spørgsmål vi får tit – skal hønsene have adgang til foder og vand i hønsehuset? Det kommer i høj grad an på hvor meget tid hønsene bruger i huset. Hos os går hønsene ind når det bliver mørkt, og den automatiske hønselem åbner igen når det er morgen, så vi har ikke foder og vand i huset. Vi sørger til gengæld for, at hønsene får lidt ekstra godt med mad til natten – bl.a. ved at give dem revet gulerod, tørrede melorme eller økologisk hønsekorn. Så er deres kråser fyldt godt op til natten og de kan klare sig uden mad og drikke til de kommer ud igen.

Du kan dog sagtens vælge at have foder og vand i huset – især hvis du har pligt til at holde høns (og haner) inde om morgenen. Der er det dog en god idé at gå med foder- og vandautomater, som er hængt op og derfor undgår at blive alt for beskidte. Der kan man gå med vores væghængte spildfrie foder- og vandautomater, som nemt kan monteret på en væg i hønsehuset.

___________________________________

Vi håber, at blogindlægget har gjort dig klogere på livet i hønsehuset. Det vigtigste man kan gøre er dog at holde øje med sin lille flok. Trives de godt er der heldigvis ikke så meget at være nervøse for.