Plymouth Rock høns - den amerikanske hønserace

Plymouth Rock | De amerikanske høns

Plymouth Rock høns er et godt valg til dig, der gerne vil have nogle stabile æglæggere med op til 200 æg om året – uden at gå på kompromis med søde, nysgerrige høns. Du får nemlig det hele med Plymouth Rock racen.

  • Plymouth Rock høns har et sødt, nysgerrigt og venligt sind – og kan derfor passe ind i de fleste haver og eventuelt også med andre hønseracer.
  • Karakterisk udseende med hvide og sorte bjælker i fjerpragten, som giver dem et interessant udseende.
  • Gode og stabile æglæggere med store æg på omkring 55 gram i en fin lysebrun farve.
  • Gode i det danske klima og kan sagtens klare frostvejr

Historien om Plymouth Rock høns

Plymouth Rock høns er nogle af amerikas ældeste hønseracer. Den er faktisk første gang set i Massachusetts, en stat i USA i 1849. Dog forsvandt den igen inden den blev fremavlet i 1869 ved at blande Java, Dominique og Cochin.

Racen er fremavlet med samme udgangspunkt som en Rhode Island Red – at lægge masser af æg og give godt kød. Derfor vandt de også hurtigt stor popularitet i USA, hvor de spredte sig i hele landet.

Plymouth Rock høns har et meget karakteristisk udseende, som bedst kan beskrives sm sorte og hvide bokse af fjer, hvor især hanerne har en ligelig fordeling af sorte og hvide bokse, hvor hver fjer ender i en mørk spids. Men hønerne har lidt mere sort end hvid i sig, hvilket kan få dem til at fremstå en smule mere grålige end hanerne.

Racens kroppe er brede og store med rød kam og øreflipper og med gule ben. Deres fjer er fyldige, løse og meget bløde – især omkring maven. Barred Plymouth Rock er den mest udbredte af Plymouth Rock-familien og er den mest velkendte fra f.eks. amerikansk tv-kultur.

Temperamentet hos de amerikanske Plymouth Rock høns

De klassiske Plymouth Rock høns med tværstriberne er kendt for deres gode temperament. De kommer ikke med en dårlig attitude og kan i langt de fleste tilfælde sagtens med andre høns. Af ejere beskrives de som søde, rolige og nysgerrige. Selv hanerne!

De er altid nysgerrige og holder af at kigge sig rundt i omgivelserne – måske endda ved at følge deres ejere rundt i jagten på den næste gode snack, der falder af. De har det allerbedst ved at kunne gå frit rundt, men kan sagtens være i en hønsegård, så længe de har plads nok. De elsker at rode rundt i jorden (som de fleste andre høns), så det kan man måske arbejde ind i hønsegården, hvis man ikke ønsker dem gående frit.

De er ikke særlig højlydte i forhold til andre høns, men kan dog godt være snaksagelige. De har dog en tendens til at hviske fremfor at råbe, som nogle andre høns gør. Derfor kan de også være et godt valg, hvis man bor tæt på sine naboer. Men en æggesang slipper man naturligvis ikke for!

De er gode som familiehøns grundet deres rolige og søde temperament. De er desuden ikke gode til at flyve, så de er nemmere at holde indespærret.

Farvevarianter af Plymouth Rock

Der er 10 forskellige accepterede varianter af Plymouth Rock-familien i Europa, hvor den klassiske tværstribede er den mest velkendte, mens de andre farvevarianter er mere sjældne. Men de kan også findes i f.eks. blå, buff, sølv og hvid.

Vægt
Der er tale om en medium-stor hønserace.

  • Hane op til 3,5 kg og høner op til 3 kg.

Æg
De er fremavlet med det formål at være gode æglæggere og give godt kød. Så man kan forvente omkring 200 store æg om året i en lysebrun farve med et hint af lyserød. De er stabile æglæggere indtil deres 3. leveår, hvor man vil se produktiviteten falder. De er ikke kendt for at være skruk særlig tit, men de kan være helt fine kyllingemødre grundet deres gode temperament.

  • Æggene vejer ca. 55 gram

Billeder af Plymouth Rock hønseracen