Jersey Kæmpe - bliv klogere på den store hønserace

Jersey Kæmpe | Den (kæmpe) store hønserace

Jersey Kæmpe er en af de største hønseracer i verden – men det betyder ikke, at den ikke kan være en fantastisk havehøne. De har nemlig et mildt og roligt sind, som passer perfekt til de fleste familier. 

  • Jersey Kæmpe er en af verdens største hønseracer med haner op til 6 kg og høner op til 5 kg
  • Kommer i en meget klassisk sort farve, men også i hvid og blå
  • Rimeligt stabile æglæggere med omkring 150-200 æg om året.
  • Er gode i det danske klima og kan nemt klare dansk frostvejr

Historien om Jersey Kæmpe

Jersey Kæmpe er som navnet antyder, en rigtig stor hønserace. Muligvis den største i verden. Den eneste anden race, der kommer tæt på i størrelsen, er Brahma høns. Og ligesom Brahma har Jersey Kæmpe både en indflydelsesrig størrelse, men også temperament.

Jersey Kæmp er fremavlet i USA i staten New Jersey i det sene 1800-tal. Der var nemlig efterspørgsel på store, tunge høns der kunne rivalisere den mere almindelige (og populære) kalkun. Jersey Kæmpe er fremavlet ved at blande Java, Langshan og mørke Brahma. Navnet stammer fra en blanding af størrelsen på hønsene samt staten, de stammer fra, New Jersey.

Den oprindelige farve, sort Jersey Kæmpe blev anerkendt i den amerikanske standard i 1922, herefter blev den hvide variant tilføje i 1947 og til sidst den blå farve i 2003. Den sorte variant er den mest velkendte og udbredte. Deres sorte fjer har nærmest et blåligt skær over sig i solskin.

Jersey Kæmpe er en stor hønserace, hvor hanerne kan veje op til 6 kg og hønerne op til 5 kg. De er robust og kompakt bygget, som nærmest får dem til at se firkantede ud. Deres fjer er tættere end hos mange andre høns, hvilket gør dem gode til kolde klimaer.

Temperamentet hos de store Jersey Kæmper

Jersey Kæmpe er en mild og let omgængelig hønserace – selv hanerne. De er meget venlige og kan nemt blive til kæledyr, hvis man ønsker det fra dem. Det betyder også, at de er gode til børn generelt – selvom deres størrelse måske kan virke lidt intimiderende på mindre børn.

Hønerne er sjældent skrukke, hvilket betyder en mere stabil æglægger. Deres størrelse kan dog også gøre, at de ikke er specielt gode til at ruge æg ud, da de kan komme til at ødelægge æggene de ligger på.

Jersey Kæmpe er en skøn havehøne, der let kan komme overens med andre racer. Andre racer plejer også at være ret respektfulde overfor den store høne. Deres vægt gør dem desuden til dårlige flyvere og de kan være lettere at håndtere, da de ikke er så hurtige på benene som mindre racer. Men grundet deres størrelse er de også glade for en del plads at bevæge sig på – gerne frit rundt i haven.

Farvevarianter af Jersey Kæmpe

Der er som nævnt tre godkendte farvevarianter af Jersey Kæmpe: den klassiske sorte og de lidt mere sjældne hvid og blå.

Vægt
Der er her tale om en helt stor race (måske den største).

  • Hane op til 6 kg og høner op til 5 kg.

Æg
De giver en fin mængde æg, uden at være i toppen over dem med flest æg. Du kan forvente omkring 150-200 æg om året. Med Jersey Kæmpe kan man regne med, at de først begynder at lægge æg omkring 6 måneders alderen, hvilket er noget senere end gennemsnittet. Farven på æggene er lysebrun og æggene er store.

  • Æggene vejer ca. 60 gram

Jersey Kæmpe - bliv klogere på den store hønserace hos Rosenbud