Spiret frø til høns - fordele ved at give høns spiret korn og frø

Spirefrø til høns | Superfood for høns

Superfood for høns? Vi vil prøve at komme med vores grunde for, at spirede frø og korn er superfood for høns. Det er nemlig en nem måde at sikre en god sundhed i ens hønsebestand – uden det kræver det helt store arbejde.

Spirefrø er nemlig sprængfyldt med vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer. Og alt det kan du skabe for dine høns med nogle simple frø og korn – og 4-6 dages tålmodighed.

Spirede frø er desuden oplagte til høns i de koldere måneder – men også i æglægningssæsonen og under fældning, da det booster deres sundhed med ekstra næring og vitaminer fra de små spirede frø og korn.

Hvad er fordelene ved spirefrø til høns?

Fordelene er mange, når det kommer til spirede frø. Både for os mennesker, men bestemt også for hønsene. Ved at lade frøene spire, starter man en række kemiske processer i frøet, som frigiver en lang række essentielle aminosyrer og vitaminer. 

Et eksempel på hvilke forskelle der kan være, er en mungbønnes indhold af C-vitamin. Som råt frø vil det indeholde 4,8 mg, mens en forspirede mungbønner indeholder hele 13,2 mg. Generelt vil man få et højere indhold af både essentielle aminosyrer og vitaminer ved at lade frø forspire i 4-6 dage.

Derfor tør vi godt kalde det for superfood for høns! Det er nemlig en nem måde at sikre et højt vitamin- og næringsindhold i dine høns’ diæter – uden du skal gøre det helt store arbejde.

Det er dog vigtigt at huske, at selvom spirefrø er en form for superfood, skal man begrænse indtaget for ens høns. Vi anbefaler 1 spiseskefuld pr. høne om dagen. 

Spiret frø til høns og fugle

Hvilke frø og korn kan du bruge til spiring?

Du kan faktisk gå med rigtig mange forskellige frø og korn, hvis du ønsker at lave spirer til hønsene. Det vigtigste at have for øje er kvaliteten på de frø og korn, man vælger at spire. Det siges desuden, at man kan teste om ens hønsefoder er frisk ved at teste om det kan spire. Vi har selv prøvet med vores økologiske hønsekorn, som vi fik en masse fine spirer ud af. Husk, at alle korn og frø naturligvis skal være rene, fri for skimmel og holdes i rene og hygiejniske omgivelser under hele spireprocessen. 

Her er nogle af gode bud på spirer til hønsene:

 1. Mungbønner
 2. Hvede
 3. Byg
 4. Havre
 5. Hørfrø
 6. Hirse
 7. Ærter
 8. Linser
 9. Radiser
 10. Solsikkefrø

Vi har vores egen spireblanding til salg, hvor du bl.a. finder udvalgte varianter af hirse, som er en god kilde til både protein og fibre, mungbønner som er en god kilde til mineraler som kalk, kalium, fosfor, jern og zink samt amarant, der også er en fremragende kilde til protein, fibre samt vitaminer og mineraler. Alle ingredienserne i denne blanding er udvalgte til at give hønsene et godt boost af både vitaminer, mineraler, kostfibre og protein. 

Så nemt kan du spire frø til høns

Så simpelt kan du spire frø til høns

Det er faktisk lige til at komme i gang med at lave spirefrø til hønsene. Du skal ikke bruge meget andet end frø, vand og noget til at opbevare frøene i under processen. 

 1. Start med at skylle frøene i rindende vand. Vi bruger bare en simpel køkkensigte under vandhanen i et lille minut, så du sikrer alle frø er skyllet godt igennem.
 1. Herefter skal frøene ligge i vand imellem 8-24 timer. Vandet skal dække alle frøene og gerne med et par centimeter vand over sig. 
 1. Efter frøene har suget vand til sig, er det vigtigt at få dem skyllet grundigt igen. Efter de er skyllet, skal de nu ligge uden vand indtil de begynder at spire. Vi anbefaler, at man skyller og renser dem to gange dagligt – f.eks. morgen og aften. 

Spirefrø skal helst være mellem 0,5 cm og 4 cm, når de bliver serveret for hønsene. Det er nemlig her, at vitaminerne og næringen er på sit højeste. For os tager den proces omkring 3-4 dage i alt.

For at gøre det endnu nemmere, har vi fået en spireboks samt spirefrø hjem til webshoppen. Her kan du nemt køre en kontinuerlig rotation, hvor spirerne starter med vandbad og slutter med klar-til-at-spise spirefrø på 4 dage.

Den nederste bakke bruger vi til at lægge frøene i vandbad de første 24 timer, og herefter rykker de op til næste lag, hvor vi skyller dem, når de kommer i om morgenen og så om aftenen igen. Næste morgen rykker vi dem så op til næste lag i spireboksen samtidig med de bliver skyllet.

Med vores spireboks kan du køre en kontinuerlig rotation på 4 dage, som passer fint med at frøene har fået små spirer på og er klar til at blive serveret for hønsene. Spireboksen kan desuden kommes i opvaskemaskinen. Så bliver det ikke meget nemmere!

Køb spireboks og spirefrø sammen – og spar!