frysende høns

Fryser høns

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Er det ikke synd for mine høns, det  er så vådt og koldt udenfor, fryser de ikke?

Fryser høns?

Høns fryser normalt ikke, hvis de har et tørt og trækfrit hønsehus, de kan gå ind i for at spise, sove og lægge æg.

Høns er jo fra naturens side udstyret med en dejlig lun dunjakke og ekstra fjer ovenpå for isolering og hønseben og fødder har ligesom andre fugle et helt specielt blodomløb.

De skælbesatte dele af ben og fødder, der mest består af sener hos høns, har en blodforsyning, hvor tilførslen af blod kan reguleres, så når det blivet frost, løber der mindre blod til de nederste områder og
da hønens lårmuskel ligger oppe i kroppen, kan det blod, der løber retur fra fødderne opvarmes inden det når hjertet og så har hønen de perfekte "vinterstøvler" på.

Har vi en lang periode med frost og får tøvejr, kan hønsegården hurtigt blivet et vådt klistret mudderhul og det har hønsene ikke godt af.
De får våde fjer og dun og den isolerende effekt forsvinder og så får de svært ved at holde varmen.

Så det er godt at have en veldrænet hønsegård, gerne med grus/sand eller flis og bliver den oversvømmet, så kan man hurtigt grave et par kanaler, der leder vandet væk.
Jeg har engang, hvor det satte ind med høje plusgrader og solskin efter et voldsomt snevejr, med held smidt nogle sække træpiller fra fyret ud i hønsegården - det virkede,  i løbet af en time var bunden tør.

Frost er noget af det bedste til at holde utøj, som lus, lopper og mider nede på et minimum, så frost er velkomment i et hønsehus.

Når frosten bider og alting fryser, så er det vigtigt at høns har rent og frostfrit vand samt adgang til foder og giv gerne lidt ekstra energirigt tilskud beregnet for høns


Er der også noget du undrer dig over med dine høns, så husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk