Undgå frosne æg i hønsehuset

Sådan undgår du frosne æg om vinteren

Om vinteren er æg fra vores egne høns næsten endnu mere særlige end om sommeren. For er man så heldig, at man har fået hønsene i æglægning i de kolde måneder, skal der sættes ekstra pris på de frisklagte æg.

Derfor er det også virkelig synd, hvis ens frisklagte æg går til på grund af iskoldt frostvejr. For når temperaturen falder, skal man være hurtig til at få æggene med indenfor, hvis man ønsker at undgå frost og ødelagte skaller. Derfor kommer vi i dag med vores bedste råd til at undgå frosne æg i vinterkulden. 

De bedste tips til at undgå æg, der fryser og går i stykker

  • Husk at samle æg ind ofte – måske har du godt styr på hvornår dine høns lægger æg og kan planlægge efter det. Ellers kan det være godt givet ud at kigge i hønsehuset et par gange om dagen, når der er frostvejr, hvis man har mulighed for det.
  • Brug et tykt lag af dejligt, lunt rede-materiale. Det gør både oplevelsen behagelig for de høns, der skal lægge æg – men det giver også et isolerende materiale rundt om æggene, så de fryser mindre. Vi bruger selv hamp strøelse i et godt tykt lag i vores redekasser (naturligvis blandet med vores urter til redekassen).
  • I rigtig koldt vejr kan man også vælge at hænge et gardin foran redekasserne. Det hjælper med at holde rigtig godt på varmen. Det har vi dog ikke selv været ude i, da der trods alt sjældent er så koldt i Danmark. 
Sådan undgår du frosne æg i hønsehuset

Sådan håndterer du æggene, hvis de er frosne

Hvis ægget er frossent, men skallen er fuldstændig intakt er ægget fint at spise. Sæt ægget i køleskabet og lade det tø stille og roligt. Du kan eventuelt inspicere ægget, når det er optøet for at tjekke at skallen er hel.

Er der hul på skallen, vil bakterie-barrieren oftest være skadet. Det vil betyde, at bakterier fra skallen og omgivelserne nemmere kan trænge ind i ægget. Vi vil derfor ikke anbefale at man bruger ægget. Det yderste af skallen er nemlig det, der holder ægget indeni rent – derfor bør man hellere ikke vaske sine æg, da de så bliver mere modtagelige overfor bakterier. 

Når der er kolde temperaturer udenfor – omkring 5 grader og derunder OG æggene føles kolde, når du holder dem, er det bedst at sætte æggene i køleskabet efter man har indsamlet dem fra hønsehuset. Hvis du blot sætter iskolde æg på køkkenbordet, kan de danne kondens.

Vi håber, at de små tips kan være gode huskeregler i vinterkulden. For har man høns i æglægningen i den kolde årstid, er det med at sætte pris på hvert eneste æg, de lægger.