Orpington høns - bliv klogere på racen

Orpington | Hønsene med den store bløde fjerdragt

Orpington høns er nogle store smukke høns, hvor især deres fjerpragt får dem til at fremstå ekstra store. De er nogle af de roligste og søde høns, man kan finde og derfor vil de fleste familier tit have stor glæde af Orpington høns. 

  • Deres store, bløde fjerdragt giver dem et meget større udseende end deres vægt fortæller. En høne vejer nemlig kun mellem 3 og 3,5 kg
  • De har et mildt og roligt temperament, der gør dem oplagte til børnefamilier eller nybegyndere med høns
  • Der er tale om gode æglæggere, som giver omkring 175 æg om året i en smuk lysebrun farve

Historien om Orpington som hønserace

Orpington-høns har deres oprindelse i Orpington, England, hvor de blev avlet i slutningen af det 19. århundrede af opdrætteren William Cook. Cook ønskede at skabe en ny hønserace med en kombination af stor størrelse, god kødkvalitet og blød fjerdragt. Han krydsede Plymouth Rock, Langshan og Minorca-racerne for at opnå netop dette. Orpington-høns blev hurtigt populære især for deres imponerende fjerdragt og rolige temperament. Deres store krop, bløde fjer og gode kød- og æglægningsegenskaber gjorde dem til en af de mest anerkendte og elskede hønseracer både i udstillingsverdenen og hønseholdere.

Temperamentet hos de store Orpington høns

Oprington høns er velkendte for deres rolige, venlige og tamme temperament som mange af de andre store racer. De har en mild og omgængelig natur, der gør dem oplagte til havehøns. Orpingtons er ofte betragtet som en af de mest tamme og håndterbare hønseracer, hvilket gør dem idelle for børnefamilier eller nybegyndere med høns.

Deres rolige natur gør det også lettere at integrere dem i en flok med andre hønseracer uden større problemer med aggression eller hierarkiske kampe. Orpington-høns kan være meget sociale og kan trives både med menneskelig interaktion og samvær med andre høns.

Orpington høns kan godt være lidt kluntede og derfor skal man være lidt påpasselig med, at få trådt æg i stykker. Både i forhold til almindelig æg, man ønsker at spise og rugeæg. 

Farve- og størrelsesvarianter blandt Orpington

Orpington kommer i de mest racetypiske farver som sort med en helt ensfarvet fjerdragt, i blå med en sølv-grå fjerdragt, buff som er den smukke gyldne fjerdragt, man tit ser og til sidst en splash variant, hvor fjerdragten er plettet hvid og blå. 

Orpington kommer som mange andre høns også i en dværgvariant, hvor mange af de karakteriske træk går igen - bare i en mindre størrelse. 

Vægt

  • Hane er op til 4,5 kg og høner op til 3,5 kg
  • Dværghane 1600 gram og dværghøne 1400 gram

Æg

Orpington er generelt gode æglæggere, men ønsker man mange æg om året, kan man finde racer, der lægger flere. En Orpington lægger ca. 175 æg om året. Det er relativt store æg i en fin lysebrun farve. 

  • Æggene vejer ca. 65 gram 
  • Æggene fra dværg-varianten vejer ca. 45 gram

Orpington høns som havehøns - læs vores bedste råd hos Rosenbud