Guide: Alt du skal vide om udrugning og opdræt af kyllinger [Opdateret 2020]

 

UDRUGNING AF KYLLINGER

Hvis hønseflokken skal udvides eller fornyes er det nemmeste at lade en skrukhøne klare udrugning af kyllinger.

De fleste høns er fra naturens side gode mødre, og de vil nidkært passe på æg og kyllinger.

Har man lyst til at følge hele processen med udrugning af kyllinger, eller har børn der gerne vil være med, kan udrugning i en rugemaskine være et godt alternativ når det kommer til opdræt af kyllinger.


Rugemaskine

Du kan købe en meget brugervenlig fuldautomatisk rugemaskine med dansk vejledning og digitalt display for visning af fugtighed og temperatur.



Indsamling af rugeæg

I naturen vil hønen finde et godt sted, skjult og i sikkerhed for rovdyr. Her vil hun så lægge et æg hver dag, indtil der er 10-14 æg.

Man kan derfor godt indsamle rugeæg fra egne høns eller købe befrugtede æg. Det er dog bedst at bruge æg, som ikke er mere end 3 uger gamle.

På et tidspunkt begynder hønen stabilt at ligge på reden for at udruge kyllingerne.



Hønserede i hækken

Opbevaring af rugeæg

Rugeæg kan opbevares i op til 3 uger, tænk på at efterligne naturen mest muligt. Hønen vil jo hver gang hun lægger sig, skubbe lidt til de æg, der allerede er lagt. Derfor er det vigtigt at man vender/triller æg, forsigtigt hver dag i opbevaringsperioden.

Man skal samle æg ind hver dag for at sikre sig, at det er nye æg.

Vask ikke æggene, det vil ødelægge den bakteriehæmmende hinde, der er på æggene. Der er i naturen ingen æg, der står oprejst, som i en æggebakke, men en ren og ny æggebakke kan bruges til opbevaring, da den jo lukker lys ude, når den er lukket, men vær forsigtig og rolig, når æg vendes.

Oceanblå æggebakker

Køb fødevaregodkendte æggebakker i flere farver, og få god rabat ved 20-30-40 styk.


En kurv eller kasse er også et fint sted at opbevarer æg. Tænk på at der skal være mørkt og en nogenlunde stabil temperatur, maks. 17-20 grader C.

Skrukhøne

Er du så heldig at få en høne skruk, kan du med forsigtighed liste æg ind under hende. Husk at tage de æg væk, som hun eventuelt ligger på.

Det er nemmest at skifte æg under en skrukhøne, når hun sover om natten. Ved at lægge alle æg ind under skrukhønen, på en gang, får du klækket kyllingerne indenfor 1-3 døgn, når rugetiden er slut.


Kendetegn ved en skrukhøne

Du ved, du har en skrukhøne, når hun ligger stabilt på reden. Hun kurrer og ordet skruk kommer fra den lyd hønen siger, når den ligger på reden.

En skrukhøne, der er begyndt at ruge, forlader reden ca 1 gang i døgnet for at spise og drikke samt besørge. En skrukhønes klatter kan være så store som bordtennisbolde. Giv hende fred og ro og afskærm hende, så de andre høns ikke kan lægge nye æg i reden.

Det er ikke nødvendigt at "servere mad på sengen". Hønen skal jo ud og klatte, strække ben og soignere sig og ved den lejlighed spiser og drikker hun også.

Lyden fra en skrukhøne med æg og kyllinger, under udrugning af kyllinger.


Behøver jeg en skrukhøne for at få kyllinger?

Høns bliver skrukke - det betyder at deres hormoner fortæller dem, at det er tid at ruge kyllinger. Det er bare ikke altid, at vores høns bliver skrukke, når vi gerne vil have udruget kyllinger, og fordi en høne skal være ca. 20 uger gammel før den begynder at lægge æg, er det klart en fordel, at den er kommet godt i gang med æglægningen inden sensommeren begynder, ellers får man ikke ret mange æg hele vinteren.


Mange er bekymrede for, at opdræt af kyllinger og udrugning i rugemaskine er svært, men der findes mange gode rugemaskiner på markedet, der nemt og pålideligt kan klare opgaven. Der findes maskiner med manuel vending, hvilket betyder at man skal huske at trille æggene dagligt en til flere gange, så jeg vil helt klart anbefale at man køber en med automatisk vending. Æggene skal vendes, fordi en høne altid vil flytte lidt på sig og sine æg, mens hun ruger. Vendes æg ikke, kan kyllingen blive deform inde i ægget og sikkert ikke klækkes.


Udrugning i rugemaskine

Det er vigtigt at du kan aflæse temperatur i din rugemaskine og som begynder kan det være en hjælp at have et hygrometer til at aflæse luftfugtigheden i maskinen.


Hygrometer

Køb et hygrometer.


Tænd rugemaskinen et par dage før æggene lægges i. Du skal indstille maskinen, så den holder en stabil temperatur på 38 grader Celcius eller 100 grader Fahrenheit. Med fordel kan et hygrometer, der måler fugtighed lægges i maskinen.

Der er mange teorier omkring fugtighed i maskinen. Jeg har haft gode resultater med ca.30-40 % fugtighed i rugetiden og så hæve de til 60-70 de sidste døgn før klækning.


Smart

Det passer fint med i Model Smart med vand i det ene kammer indtil 18. dagen og så vand i 2 kamre mere og afhængig af luftfugtigheden i rugemaskinen, måske også vand i det 4. kammer.



Når æggene klækkes

Når hønen eller maskinen har ruget i ca 21 dage, klækkes kyllingerne. De første æg klækkes måske allerede på 20. dagen og de sidste på 22. dagen.

Skrukhønen forlader ikke reden før alle æg er klækket, og er der æg tilbage i reden, når hønen går ud med kyllingerne, er det sikkert fordi de er ubefrugtede eller gået til undervejs. De æg bør fjernes, da hønen vil søge tilbage til reden for natten, med sine kyllinger.

I rugemaskinen kan du følge hele processen, fra de første pip fra æggene til den lille kylling har fået hakket hul og arbejdet sig ud af skallen. Det er en oplevelse man bør unde sig selv, se med på videoen her.

I rugemaskinen skal man stoppe den automatisk trillen 3 dage før forventet klækning og kyllingerne skal blive i maskinen til de er tørre.

Kyllingerne fra maskinen flyttes over i en egnet kasse med varmelampe.


Startpakke kyllinger

Køb et komplet startsæt til kyllingerne med varmelampe, infrarød varmepære vand og fodertrug og økologisk kyllingefoder med korn.


Er der uklækkede æg efter 3 dage fra de første kyllinger kom, er de sidste æg nok ikke befrugtede eller gået til, så de skal fjernes – de nysgerrige kan jo prøve at slå dem ud, men advarsel, det er ikke altid en behagelig oplevelse.


Udrugning af kyllinger er nemt og ligetil – God fornøjelse :-)


Så er næste skridt blot: hvor skal kyllingerne bo? hvad spiser små kyllinger? Jeg har samlet alt du bør vide i Gode råd til høns i haven.

Udforsk vores udvalg