Gode tips om høns og vintervejr [Opdateret 2022]

HØNS OG VINTERVEJR

Høne i vintervejr og sne

Høns er gode til at klare kulde og vintervejr. Faktisk klarer de kulde bedre end 28 graders sommervarme. Her er lidt gode fif til hvad man kan gøre, for at få sine høns godt gennem en kold vinter:

 

  • Dit hønsehus skal være tørt og fri for træk
  • Dine høns skal have adgang til vand
  • Dine høns behøver mere mad når det er koldt

 

Dine høns skal have adgang til vand

Der er ingen levende væsener der kan overleve uden vand, så det er absolut vigtigt at dine høns får tilbudt frisk vand. Husk det skal bare være koldt vand, vand er vigtigt for at hønsene kan optage næring fra deres foder, og vigtigt for deres fordøjelse, æglægning og for at de kan stabilisere deres kropstemperatur. Jo større vandbeholder, jo længere tid tager det før vandet fryser.

Der er flere måder at gøre det på:

 

  • Du kan have 2 vandautomater til dine høns med vand i, hvor den ene opbevares et frostfrit sted og den anden tilbydes hønsene på deres faste vandingssted, skift dem efter behov ca. 1-3 gange om dagen
  • Du kan lave din egen varmeplade af en gammel metaldåse, hvor der inden i monteres en 40W pære, så sætter du bare vandbeholderen ovenpå dåsen og vandet holdes frostfrit, men pas på brandfaren
  • Du kan købe en varmeplade beregnet til at holde vandet frostfrit
  • Du kan isolere dit hønsehus, men det er ingen fordel, da meget utøj i hønsehuset dør, når det bliver frostvejr. Blodmider f.eks tåler ikke frost

 

Kommer der en periode med mild nattefrost, er det nok bare at tage vandautomaten ind til natten, når man alligevel putter hønsene og sætte det tilbage næste morgen med frisk optøet vand. Høns behøver ikke vand når de sover, men man skal selvfølgelig være tidligt ude hos dem med det friske vand.

 

Høns og sne

De fleste høns bryder sig ikke om sne. Mange af dem får svært ved at se tydeligt, når det hele er hvidt. De bliver utrygge ved dyb løs sne og når de ikke kan føle fast grund under sig. Så ryd et stykke af din hønsegård for sne, så stort som muligt.

 

Hvis du ikke kan rydde for sne, så tramp sneen fast og spred et tyndt lag halm ud. Høns kan ikke lide at synke ned i sneen og kan i værste fald ikke finde ud af at komme op igen.

 

Find en rutine, der virker for dig og dine høns og giv hønsene mulighed for at komme ud i den friske luft, også om vinteren.

 

Fryser mine høns?

Høns fryser normalt ikke, hvis de har et tørt og trækfrit hønsehus, som de kan gå ind i for at spise, sove og lægge æg.

 

Høns er jo fra naturens side udstyret med en dejlig lun dunjakke og ekstra fjer ovenpå for isolering og hønseben og fødder har ligesom andre fugle et helt specielt blodomløb.

 

De skælbesatte dele af ben og fødder, der mest består af sener hos høns, har en blodforsyning, hvor tilførslen af blod kan reguleres, så når det bliver frost, løber der mindre blod til de nederste områder og da hønens lårmuskel ligger oppe i kroppen, kan det blod, der løber retur fra fødderne opvarmes, inden det når hjertet og så har hønen de perfekte "vinterstøvler" på.

 

Har vi en lang periode med frost og får tøvejr, kan hønsegården hurtigt blive et vådt klistret mudderhul og det har hønsene ikke godt af. De får våde fjer og dun og den isolerende effekt forsvinder, og så får de svært ved at holde varmen.

 

Så det er godt at have en veldrænet hønsegård, gerne med grus/sand eller flis og bliver den oversvømmet, så kan man hurtigt grave et par kanaler, der leder vandet væk.

 

Jeg har engang, hvor det satte ind med høje plusgrader og solskin efter et voldsomt snevejr, med held smidt nogle sække træpiller fra fyret ud i hønsegården - det virkede, i løbet af en time var bunden tør.

 

Energimættet foder i kulden

Når det bliver koldt, skal dine høns bruge mere foder. Høns er skabt til at kunne regulere deres kropstemperatur og klare selv ekstreme kuldegrader. Det kræver mere energi at holde varmen, når det bliver koldt og derfor er det vigtigt at hønsene får adgang til både fedtrigt samt vitaminrigt foder.


Man kunne falde for fristelsen til at give sine høns mejsekugler, men lad være med det - der er ingen krav til sammensætningen af indholdet i kuglerne, og ingen ønsker vel at fylde deres høns med tilsætningsstoffer og harsk animalsk fedt, og desuden er indholdet af fedt også for højt til høns. Køb en energiholdig foder- eller kornblanding eller bland din egen.


Hamp, majs, byg, solsikke og hvede er alle gode, ellers brug en økologisk kornblanding og bland dem med smeltet kokosfedt med krydderurter og dine høns vil normalt få dækket deres næringsbehov.


Ekstra vitaminer, fås nemt ved at fodre med revne gulerødder, salat og andre grønne og røde grøntsager. Prøv også med friske spirer, de indeholder store mængder af vitaminer, som hønsene har brug for i den mørke tid.

 

Kontroller jævnligt ernæringstilstanden på hønsene ved at mærke dem blidt på brystbenet. Brystbenet må ikke føles skarpt, så får de for lidt mad, men hvis det slet ikke kan mærkes, er hønen for fed.


Jeg har altid en foderautomat inde i hønsehuset fyldt med økologisk æglægningsfoder, her kan de spise når de vågner og i løbet af dagen, når de kommer ind for at lægge æg og skulle vi vågne op til snestorm, ved jeg at hønsene har mad nok, indtil jeg får ryddet ud til hønsehuset.


Giv dem nogle håndfulde kornblanding morgen, aften og måske lidt ekstra i løbet af dagen om vinteren og krydr med revne grøntsager, salat og friske spirer.


Dit hønsehus skal være tørt og fri for træk

Høns klarer fint frost, men de bliver syge, hvis de skal opholde sig i et fugtigt hønsehus, hvor det måske også trækker. Du må sikre dig at udluftningen ikke medfører træk, men at der stadig er udskiftning af luft i hønsehuset. Det vil også nedsætte fugt i hønsehuset. Bundlaget skal være tørt, tjek det jævnligt.


Et bundlag af halm eller spåner suger fugt godt, men vil også holde på fugten, så hvis du bruger sugende materiale i huset, så mærk på det jævnligt og skift det, hvis det er fugtigt. Fugtig halm og spåner er god grobund for mug og skimmelsvamp og især i et hønsehus, hvor temperaturen kan stige på en dejlig lun solskinsdag. Sand er et udmærket materiale, det rives let daglig for klatter og skal derfor ikke skiftes så ofte som halm og spåner. Sand suger ikke fugt, men fugten vil ophobes under sandet, hvis der er meget fugt (kondens) i huset.


Søger du mere information, så læs eventuelt min artikel Regler for høns i haven.

Udforsk vores udvalg

Vibeke Pold

Vibeke Pold

Vibekes erfaringer

Jeg tester alle produkter, før de kommer her på webshoppen og da jeg lider af udpræget hønsetitis er det mig en stor fornøjelse at tage tingene i brug i min hverdag og det er slet ikke alle varer, der kommer gennem nåleøjet. Jeg er ikke tilfreds, før det er grundig gennemprøvet og mine gæster, familie eller venner har kommenteret min nyeste hjembringelse med en anerkendende kommentar.

Det er så vigtigt for mig, at det er gode kvalitetsting, der både kan holde til dagligt brug og som forbliver pæne i lang tid og hvis jeg ikke finder det perfekte, kommer det slet ikke på shoppen. Derfor er alle de skønne ting der er her i shoppen af en kvalitet, jeg personligt kan stå inde for.