nye kyllinger under varmelampe

Hvornår fryser kyllinger?

Jeg har mange gange fået spørgsmålet - mine kyllinger ser ud til at fryse, hvordan er jeg sikker på, at de kan holde varmen?

Så hvornår skal man egentlig tilbyde kyllinger ekstra varme? Og er der nogen forholdsregler ift. opdræt af kyllinger?

Der er væsentlig forskel på varmebehovet hos små nyklækkede kyllinger, afhængig af om de er udruget under en skrukhøne eller i en rugemaskine.

Har du en skrukhøne der ligger på æg, vil hønen normalt blive liggende 1-3 dage efter det første æg er klækket. Når hønen forlader reden med de små, er det vigtigt at fjerne alle forhindringer, så hønen kan tage de små med rundt og tilbage til reden igen. Det er hønens natur at søge føde til sig og sine kyllinger, og i naturen vil kyllingerne være udruget i en rede på jorden og kyllingerne vil derfor ikke have problemer med at følge efter deres mor. I et hønsehus eller en skrukkasse, kan der være forhindringer, der gør det svært for de små at følge efter deres mor og måske vil hønen forlade dem, der ikke finder vej. Hønen holder de små varme ved ofte at kalde dem til sig og putte dem under sine lune dun og fjer.

I begyndelsen vil kyllingerne være under hønen det meste af tiden, men efterhånden som de skifter dunene ud med fjer, vil de små begynde at udforske verden mere og mere og kun søge varmen hos hønen få gange om dagen, men putte sig under hende om natten. Det er dog altid en god ide at tjekke hønen efter sengetid, da nogle høns går på pind til natten, og det er jo ikke alle hønsehuse, der har pinde som små kyllinger kan nå op til, sker det - så tag forsigtig hønen ned og sæt hende hen til kyllingerne.

Kyllinger der vokser op med en skrukhøne, behøver ikke ekstra varmelampe, men klækkes de mens der stadig er nattefrost og koldt om dagen er det bedst at lade hønen være inde i et hønsehus med adgang til vand og mad og så først give dem adgang til udelivet, når de små begynder at få fjer.


Behøver jeg en skrukhøne for at få kyllinger?

Det korte svar er nej, hvis du benytter en rugemaskine. Kyllinger der udruges i rugemaskine, har fra første dag brug for ekstra varme og ophold i beskyttede omgivelser, med egnet foder og vand, så her er en varmelampe en nødvendig ting.

Varmelampen hænges så højt, at når man sætter hånden ind under lampen føles det dejligt varm. Hold øje med kyllingerne, hvis de ligger i en ring uden for lampens varme, hænger den for lavt og klumper de sammen i midten under lampen, hænger den for højt. En god regel for at kyllinger ikke længere behøver varme er når de har fået fjer, hvornår det sker er forskelligt fra race til race.