Kalkben og sår på høns - læs hvordan du behandler dine høns her
KALKBEN OG SÅR HOS FJERKRÆ
Kalkben hos høns kan være en tilbagevendende tilstand i en hønseflok, da det er meget smitsomt. Derfor er det vigtigt at tage hånd om behandlingen, så snart man opdager det. Hvis høns opholder sig længe sammen på samme plads, vil der opstå ophobning af smitte og tilstanden kan være svær at komme af med.
Her vil det bedste være at flytte det rengjorte hønsehus og gård til et nyt sted og behandle hønsene, før de sættes ind igen. Alternativt kan man rengøre sit hønsehus og skifte alt løst bundmateriale i hønsegården. Det smarteste er faktisk at have 2 hønsegårde, man kan skifte imellem.
Er det så helt håbløst at få bugt med kalkbensmider?
Nej, heldigvis kan det godt lade sig gøre ved en ihærdig indsats, men det er bedre at forebygge end at helbrede så:
• køb aldrig fjerkræ med kalkben
• giv dine høns adgang til et større areal end en lille hønsegård
• udskift jorden i støvbade, der bruges ofte
• hold rent i hus og gård
Kalkben midens livscyklus
Miden lever hele sit liv på værtsdyret og hele dens livscyklus er bare 14-21 dage. Den lever i de overfladiske skæl- og hudlag på ben, hoved og næbregion, altså i de områder, hvor der normalt ikke er fjer vækst. Man skal især være opmærksom på de fodbefjerede racer, her kan miden nå at formerer sig i længere tid, da det er svært at se tegnene på kalkben under fjerene. Miden graver den sig ned i en skællomme på dyret. Her sidder den og spiser hud og skælceller og udskiller det sekret, som giver det kalkagtige udseende på dyret.
Miden spredes ved tæt kontakt med et allerede smittet dyr og den kan overleve kort tid i omgivelserne. Miden formerer sig ved parring mellem han og hun mider. Den voksne hanmide forlader sin skællomme og opsøger en hunmide. Efter befrugtningen, graver hunmiden en lomme i det yderste hudlag på fuglen og herefter føder hunmiden levende larver i den nye hudlomme. Larverne gennemgår 2 nymfestadier og bevæger herefter sig op til hudoverfladen, for at begynde deres nye liv som voksne mider i deres egen skællomme.
Behandling af kalkben
Både kalkben, blodmider og lus er desværre blevet meget udbredt i de danske hønsegårde, nok fordi mange ikke ved, hvad det er og hvordan det smitter og kan behandles.
Høns der er smittede med kalkbensmiden får tykke ben (løb), og i de værste tilfælde også fortykninger omkring næbregionen. Du er ikke i tvivl om dine høns har kalkben.
Det er rigtig vigtigt at starte behandling op, så snart man opdager rejste skæl eller andre symptomer. Miden spreder sig nemt ved kontakt mellem høns, så det vil være fornuftigt at give hele flokken en kur. Det vil også forebygge små angreb som endnu ikke kan ses med det blotte øje.
Hvis man holder høns for at få sunde æg og sundt kød, skal man nok ikke anvende kemiske bekæmpelsesmidler. Disse midler vil jo være i hønen i en ukendt tidsperiode og er næppe velegnet til menneskeføde. Der er mange husråd til bekæmpelse af kalkben, nogle mere opfindsomme end andre.
En ting er vigtigt, man skal aldrig begynde at tage de rejste skæl af, det vil skabe sår og grobund for infektioner hos hønen. Det vigtigste er at få "kvalt" miderne, blødgjort de angrebne områder og få behandlet eventuelle infektioner. Høns udskifter deres skæl løbende og i løbet af ca 1 år er alle skæl fornyet, her skal man være særlig opmærksom på, at udbruddet ikke kommer igen, evt. kan man løbende forebygge med Kovaline eller anden blødgørende salve. Kovaline har udviklet en salve, baseret udelukkende på naturlige ingredienser, som en støttebehandling til kalkben. Kovaline salve er også velegnet til at pleje små sår og rifter. Hvis dit fjerkræ er hård angrebet, må du overveje dyrlæge eller evt slagtning af dyrene.
Her er en lille video. Pas på den går tæt på: